Росія захопила більшу частину українських вітрових електростанцій .

Росія контролює українські вітростанції
Росія контролює українські вітростанції

Україна втратила значну частину своєї "зеленої" енергетики протягом перших 8 місяців війни через окупацію південних регіонів російськими військами. За даними Центру журналістських розслідувань, до 90% вітрових та до 50% сонячних електростанцій опинилися під контролем ЗС РФ. Найбільше постраждали Запорізька та Херсонська області, де були розташовані одні з найбільших сонячних електростанцій України та Східної Європи.

Деякі з станцій були частково зруйновані обстрілами, інші продовжують працювати на користь окупантів. Російські війська також розграбували деякі станції, викравши сонячні батареї та інше обладнання.

Вітроелектростанції теж зазнали значних втрат через пошкодження ліній електропередач та евакуацію персоналу. Однак, частину обладнання вдалося вивезти на підконтрольну Україні територію.

За словами міністра енергетики України Германа Галущенка, у 2022 році країна втратила 90% вітрової та 45% сонячної енергії. Загалом, 40% об'єктів відновлювальної енергетики на тимчасово окупованих територіях Херсонщини та Запоріжжя перебувають під контролем Росії.

Щодо Херсонської області, то точна інформація про кількість уцілілих сонячних електростанцій та їхній технічний стан відсутня. Відомо лише, що російська енергетична компанія провела інвентаризацію місцевих фотогальванічних електростанцій у липні 2023 року.

На тимчасово окупованій Херсонщині виявлено 23 сонячні електростанції (СЕС), які мають подібну потужність до запорізьких станцій. Дві найбільші з них, розташовані в селищах Костогризове та Виноградове Олешківського району, зазнали значних пошкоджень, що підтверджують супутникові дані.

Олешківська СЕС потужністю 16 МВт була повністю знищена. До цього часу інформація про пошкодження сонячних електростанцій у прибережних населених пунктах Лівобережжя та вздовж Дніпра відсутня.

Перед початком повномасштабної війни загальна потужність сонячних електростанцій в Україні становила 6230 МВт. Зараз 40% цієї потужності, яка розташована на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей, перебуває під контролем Росії.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua