Росіяни катують 95% українських військовополонених – ООН.

Українські військовополонені страждають в Росії
Українські військовополонені страждають в Росії

Окупанти з Росії катують українських військовополонених

Окупанти з Росії жорстоко катують українських військовополонених з самого початку їхнього утримання. Зазначене стається систематично і широко поширено. Про це заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белль в інтерв'ю нідерландському телеканалу NOS.

Белль зазначила, що 95% українських військовополонених були піддані катуванням у російських в'язницях.

"Вони зазнають тортур під час першого допиту. Їх б'ють металевими палицями та палками, жорстко б'ють струмом. Їх роздягають. Це жахливо. Це найгірше, що я бачила за 20 років моєї кар'єри, відвідуючи полонених від імені ООН. Тортури є широко поширеними та структурними. 95% українських військовополонених зазнали тортур, і це є воєнним злочином" - сказала вона.

Голова Моніторингової місії ООН повідомила, що коли ООН не має доступу до українських військовополонених, то надходить інформація про умови утримання їх росіянами після повернення воїнів з полону. Проте, в Україні ставлення до російських військовополонених зовсім інше.

"Українська влада безперешкодно надає нам доступ до таборів та тимчасових в'язниць з військовополоненими. Хоча на початку були проблеми, проте за останні 1,5 року ми спостерігали умови утримання, які відповідали гуманітарному праву війни" - підкреслила Белль.

Тортури, як відомо, порушують статтю 3 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. В одному зі свідчень заступник командира української бригади заявив, що українського військовополоненого, який служив з ним, російська влада в СІЗО Ростовської області катувала та звіряче вбила.

Заяви Белль і попередні звіти Моніторингової місії ООН щодо порушень прав українських військовополонених Росією підтверджуються давніми оцінками ISW щодо систематичних порушень Росією міжнародних прав людини та гуманітарного права в окупованій Україні і відносно українських військовополонених, згідно з звітом Інституту вивчення війни.

Раніше стало відомо, що український військовополонений Олександр Іщенко, який потрапив у полон під час оборони Маріуполя, помер у СІЗО Ростова-на-Дону через закриту тупу травму грудної клітки, отриману внаслідок контакту з тупим предметом.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua