Російська економіка занепадає: економіст назвав помилку Центробанку.

Занепад російської економіки: помилка Центробанку
Занепад російської економіки: помилка Центробанку

Центральний банк РФ збільшує облікову ставку, щоб стримати зростання цін, але це негативно впливає на цивільні галузі економіки.

"Чому підвищення ставки зменшує інфляцію? Проблема полягає в обмеженості ресурсів. Коли певний сектор економіки потребує більше ресурсів, їх ціна починає зростати. Ціна на ресурси впливає на вартість виробництва, зокрема на ціни на продукти", - пояснив експерт.

Економіст Олег Пендзин зазначив, що висока вартість ресурсу погіршує перспективи бізнесу і знижує його можливості.

"Чим вища вартість ресурсу та облікова ставка, тим менше бізнесів готових брати кредити. Зменшення попиту на ресурси зменшує інфляцію. Це означає, що ціна на ресурси не зростає, а отже, ціна на кінцеві товари залишається стабільною", - розповів експерт.

Однак, такий механізм справляє вплив лише в разі, якщо кошти з бюджету не надаються певному сектору економіки. Наприклад, військово-промисловому комплексу надається ресурс для збільшення виробництва, тоді як цивільні галузі економіки мусять брати ресурс у банків під високі відсотки за кредитами.

"Отже, Центробанк бореться з інфляцією, але при цьому призводить до зменшення обсягу виробництва цивільних галузей, які необхідні для споживання населення", - зазначив Пендзин.

Експерт провів аналогію з Радянським Союзом, де значні ресурси спрямовувалися на військово-промисловий комплекс, тоді як цивільні сектори економіки зазнавали різкого зменшення. Це призводило до порожніх полиць у магазинах.

"Це через те, що значні кошти і ресурси з держави йшли на військові витрати, тоді як виробництво цивільних товарів зменшувалося", - нагадав економіст.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua