Російський полон: ворог не реєструє факти арештів, викрадення, депортації цивільних українців - експерт.

Українські громадяни у полоні
Українські громадяни у полоні

За даними Міжнародного комітету Червоного Хреста та інших джерел, в полоні в Росії перебуває 1 700 українських цивільних, проте їх кількість може бути більшою за цю цифру. Про це повідомив адвокат та експерт Регіонального центру прав людини Андрій Яковлєв.

"Те, що підтверджено 1 700 осіб, не означає, що саме стільки цивільних знаходяться в полоні. Можливо, їх кількість значно перевищує цю цифру. Просто ми не маємо інформації про інших. Росія не фіксує факти арештів, викрадень і депортацій цивільних осіб, тому заручники позбавлені будь-яких прав", - заявив Яковлєв.

Яковлєв наголосив на тому, що ситуація з утримуваними цивільними українцями в РФ є еквівалентом позасудового кримінального покарання.

"Цивільні українці перебувають під арештом в російських установах, де знаходяться вже засуджені особи, проте вони навіть не можуть оскаржити своє затримання. Вони не мають адвоката, можливості зв'язатися з кимось або спілкуватися зі зворотнім світом. Фактично Росія застосовує кримінальне покарання без суду й можливості його перегляду. Терміни такого утримання невідомі", - зазначив адвокат.

Також необхідно притягнути до відповідальності тих, хто злочинно затримує та утримує цивільних в полоні. Керівництво Росії повинно нести наслідки своїх дій.

"Високе керівництво Росії має бути притягнуте до відповідальності. Хто має право посадити людину до в'язниці без судового рішення? Тільки високе керівництво, зокрема на федеральному рівні. Я сподіваюся, що будуть видані ордери на арешт цих осіб", - заявив Яковлєв.

Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua