Розвідка Туреччини причетна до обміну в’язнями між США і Росією - ЗМІ.

Розвідка Туреччини причетна до обміну в’язнями
Розвідка Туреччини причетна до обміну в’язнями

Найбільший обмін в'язнів між США і Росією з часів Холодної війни був здійснений за посередництвом Національної розвідувальної організації Туреччини (MIT). Про це повідомляє Daily Sabah.

За інформацією джерел у сфері безпеки, обмін відбувся 1 серпня у Анкарі після цілковитої підготовки, включаючи дві зустрічі між представниками країн, які відбулися за два місяці до цієї події в Стамбулі та Анкарі.

Президент США Джо Байден виразив бажання спостерігати за операцією в прямому ефірі, і Туреччина погодилася на це, перенесши її на 21:00 за місцевим часом. Байден також зателефонував президенту Туреччини Реджепу Тайїпу Ердогану після першого контакту зі звільненими в'язнями.

Представники безпеки повідомили, що обидві країни довіряли Туреччині і хотіли, щоб обмін відбувся саме там. Туреччина також дала обіцянку, що не оприлюднить жодної інформації про обмін до підтвердження договору.

Міжнародний аеропорт Есенбога в Анкарі був обраний для проведення обміну з метою збереження конфіденційності та безпеки. 1 серпня до Туреччини прибули сім літаків, два з США та по одному з Німеччини, Польщі, Словенії, Норвегії та Росії, з учасниками обміну.

Деяких в'язнів пересаджували з одного літака в інший, а деяких доставляли до спеціальних кімнат в аеропорту, створених MIT для забезпечення обміну. Співробітники MIT контролювали процес, включаючи перевірку стану здоров'я в'язнів та їх особистості.

Було зазначено, що деякі в'язні з Росії мали тюремні форми, і MIT допоміг їм змінити одяг на цивільний, який привезла американська сторона.

Джерело: Укрінформ


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua