Спека суттєво впливає на народжуваність – The Economist.

Жара и рождаемость - связь
Жара и рождаемость - связь

Вчені виявили зниження народжуваності після аномальної спеки в Іспанії. Дослідження, яке розкриває можливі наслідки зміни клімату, було опубліковано в журналі Population Studies. Про це повідомляє видання The Economist.

За словами дослідників, різні країни будуть намагатися запобігти смертності від спеки та боротися з екстремальною погодою. Проте, згідно з ученими, глобальне потепління має набагато менший вплив на народжуваність, ніж на смертність.

Група вчених з Інституту демографічних досліджень Макса Планка в Німеччині, включаючи Рісто Конте Кейвабу, провела дослідження, щоб вивчити зв'язок між температурою та народжуваністю в Іспанії. Вони врахували загальний коефіцієнт народжуваності (ОКР), який відображає середню кількість дітей, яких народжують жінки протягом життя, і порівняли його з погодними умовами.

Дослідження, яке охопило період з 2010 по 2018 рік, показало, що при піднятті температури вище 25 градусів, ОКР знижувався на 0,3% через дев'ять місяців. При температурі вище 30 градусів зниження становило 0,8%.

The Economist нагадує, що раніше вже було встановлено зв'язок між температурою та народжуваністю: періоди з більш прохолодною погодою сприяють зачаттю. Однак нове дослідження свідчить про зниження народжуваності після стрибків середньодобової температури в усьому світі.

Вчені називають кілька причин зниження народжуваності під час спеки. Дослідження на тваринах показали, що тепловий стрес тимчасово погіршує якість сперми через кілька тижнів. Аналогічні результати були отримані і для людей - після спеки якість і рухливість сперматозоїдів погіршуються протягом двох до восьми тижнів.

Нагадаємо, що національний парк Долина Смерті у Каліфорнії, США, пережив найспекотніше літо в своїй історії з середньою 24-годинною температурою 104,5°F (40,3°C), що перевищує попередній рекорд 104,2°F (40,1°C), встановлений у 2021 та 2018 роках.


Читайте также

Получите доступ к каналу свежих новостей 112.ua