Спека суттєво впливає на народжуваність – The Economist.

Спека та народжуваність - зв'язок
Спека та народжуваність - зв'язок

За даними дослідження, опублікованого в журналі Population Studies, вчені помітили зниження народжуваності після аномальної спеки в Іспанії. Це дослідження викриває можливі наслідки зміни клімату. Згідно з дослідниками, країни широко боротимуться зі зростанням смертності від спеки та екстремальної погоди, проте глобальне потепління має значно менший вплив на народжуваність.

Група вчених з Німеччини провела дослідження, щоб вивчити зв'язок між температурою та народжуваністю в Іспанії. Вони порівняли загальний коефіцієнт народжуваності з погодними умовами. В результаті виявлено, що при піднятті температури вище 25 градусів, коефіцієнт знижувався на 0,3% через дев'ять місяців, а при температурі вище 30 градусів – на 0,8%.

Це не перше відкриття такого зв'язку між температурою та народжуваністю. Раніше вже було показано, що вплив на народжуваність мають періоди більш прохолодної погоди. Однак нове дослідження стверджує, що зменшення народжуваності відбувається після стрибків середньодобової температури не тільки в Іспанії, але й у всьому світі.

Вчені зазначають кілька причин зниження народжуваності під час спеки. Дослідження на тваринах показали, що тепловий стрес може тимчасово погіршити якість сперми. Аналогічні результати спостерігаються і у людей - після спеки спостерігається погіршення якості та рухливості сперматозоїдів протягом двох до восьми тижнів.

За даними The Economist, найспекотніше літо в історії національного парку Долина Смерті у Каліфорнії привело до погіршення ситуації. Середньодобова температура становила 104,5°F (40,3°C), що перевищує попередній рекорд, встановлений у 2021 та 2018 роках.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua