СБУ спіймала агента ГРУ у рясі, який готував удари по Харківщині.

Агент ГРУ у рясі, готував удари по Харківщині
Агент ГРУ у рясі, готував удари по Харківщині

Співробітники Служби безпеки затримали священика УПЦ (МП), який працював на російську розвідку і готувався нанести удар по ешелонах ЗСУ в Харківській області. Про це повідомили у прес-службі СБУ.

СБУ зуміла запобігти серії повітряних ударів Росії по об'єктах Укрзалізниці на Харківщині. В результаті спецоперації викрито агентурну мережу головного управління Генштабу збройних сил Росії (відомої як гру), яка надавала інформацію для обстрілів об'єктів критичної інфраструктури України.

Зокрема, затримано двох агентів військової розвідки Росії, які готували обстріл ешелонів ЗСУ, що перевозили особовий склад, техніку та боєприпаси на передову. За матеріалами справи, головним фігурантом виявився громадянин Росії, настоятель одного з храмів УПЦ (МП) у Харкові, завербований російською спецслужбою ще до початку повномасштабної війни.

За даними СБУ, російська розвідка звернулася до священика після вторгнення Росії. Тепер особа кадрового співробітника, який звернувся до священика, встановлена.

Священик отримав завдання від кадрового співробітника Генштабу Збройних сил Росії (ГРУ), особу якого також встановлено. Він мав переказати інформацію про графіки і маршрути руху ешелонів ЗСУ на території Харківської області. Для цього використовували свого знайомого з місцевої філії Укрзалізниці.

Чиновник надавав клірику доступ до службових документів з інформацією про час відправлення, прибуття і місця розвантаження поїздів ЗСУ.

Клірик мав надсилати зняті кадри своєму куратору через анонімний чат у месенджері, використовуючи шифрувальні символи і починаючи листування після обумовлених смайлів у визначений час. Після кожного зв'язку вони видаляли листування. В разі отримання інформації, окупанти планували здійснити вогневу атаку за вказаними координатами, - повідомили в СБУ.

Завдяки оперативній роботі Служби безпеки, ворожих агентів видалили і зірвали плани агресора. Обох фігурантів було затримано у їхніх приміщеннях.

Під час обшуку конфісковано мобільні телефони та сім-картки різних операторів з доказами розвідувально-підривної діяльності.

Слідчі СБУ повідомили священнику та його спільникові про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване розповсюдження інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойові припаси в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ або інших військових формувань в умовах військового стану). За цей злочин передбачається до 12 років ув'язнення.

Наразі затримані перебувають під вартою. Вирішується питання щодо інших злочинів, які вони вчинили.

Спецоперацію провели під керівництвом Харківської обласної прокуратури та сприянням керівництва регіональної філії "Південна залізниця" АТ "Укрзалізниця".

Нагадаємо, ЗСУ вже нанесли удар по електропідстанціях в російській Курській області.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua