Ще одна країна НАТО збільшила витрати на оборону.

Зображення До члена країни витрату NATO
Зображення До члена країни витрату NATO

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур оголосив про підвищення витрат на оборону до 5% валового внутрішнього продукту (ВВП).

У липні Естонія та інші країни-члени НАТО планують посилити свою військову потужність, відповідаючи новим планам оборони НАТО. За словами Певкура, це необхідно для забезпечення країн новими військовими можливостями.

"[Потреба в грошах] коливається в тому сенсі, що в якийсь рік грошей потрібно більше, тому що, наприклад, нам потрібно створити якісь можливості до 2039 року, але щоб це зробити, гроші будуть потрібні вже в 2037 році. І тоді відбудеться різкий стрибок видатків. Але в середньому ми могли б витрачати близько 4% ВВП на держоборону, щоб відповідати цим оборонним планам НАТО", – зауважив Певкур.

Якщо Естонія буде дотримуватися тільки планів НАТО, то витрати на оборону можуть зрости до 5% ВВП протягом наступних років.

"Якщо ми захочемо враховувати тільки те, що записано у планах, то я б ризикнув припустити, [...] що в довгостроковій перспективі витрати на оборону мають бути приблизно в діапазоні 4,5-5% ВВП, щоб у нас були всі необхідні можливості", – зазначив Певкур.

За поточного оборонного бюджету в 1,34 млрд євро це означатиме збільшення оборонних витрат на 250-500 млн євро на рік.

Джерело: ERR


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua