Сибіга: Росія готує удари по об’єктах ядерної енергетики в Україні.

Удари по ядерній енергетиці України
Удари по ядерній енергетиці України

Російські війська готуються до атак на ядерні об'єкти в Україні

Міністр закордонних справ Андрій Сибіга повідомив, що Російська Федерація готується до атак на об'єкти ядерної енергетики в Україні. Він заявив це під час спільної прес-конференції з міністрами закордонних справ країн Нордично-Балтійської вісімки, що відбулася в Одесі. За словами Сибіги, Росія планує нанести удари по ядерним енергетичним об'єктам в Україні і має перевагу в повітрі.

У зв'язку з цим Україна вимагає скасувати будь-які обмеження на застосування ракет далекого радіусу дії проти військових об'єктів в Росії. За словами голови МЗС, це право є виправданим і необхідним для самооборони українського народу.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) прийняло резолюцію, вимагаючи від Росії негайно покинути територію Запорізької атомної станції і припинити її окупацію. Також була прийнята резолюція щодо ядерної безпеки і гарантій в Україні, яку підтримали 65 країн-членів МАГАТЕ.

У зв'язку з обстрілами станції була пошкоджена одна з ліній електропостачання, що створює ризик втрати зовнішнього живлення для охолодження реакторів. Ситуація на атомній електростанції залишається нестабільною. МАГАТЕ також веде переговори з окупантами щодо нового аварійного плану, який вступить в дію до кінця вересня.

МАГАТЕ рекомендує не перезавантажувати реактори станції поки триває війна.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua