Скільки коштує орендувати квартиру у Стамбулі: ЗМІ шокували підрахунками .

Оренда квартир у Стамбулі: зміна цін
Оренда квартир у Стамбулі: зміна цін

У Стамбулі переїзд до нового будинку обходиться орендарям у декілька десятків тисяч турецьких лір. Про це повідомляється в місцевих ЗМІ.

Через проєкти міської трансформації та розбіжності з орендодавцями багато мешканців найбільшого міста Туреччини змушені були знайти нове житло.

Приблизно, переїзд до трикімнатної квартири обходиться у 150 тис. лір ($4,4 тис.). Це включає депозит, авансовий платіж за оренду, гонорар агента нерухомості, оплату компанії з переїзду та базовий ремонт у квартирі.

Ці дані ґрунтуються на тому, що середня орендна плата за трикімнатну квартиру в Стамбулі становить 25 тис. лір ($750) на місяць.

Згідно з правилами, орендодавці можуть вимагати депозит, еквівалентний тримісячній орендній платі. Однак частіше сторони домовляються про оплату за один або два місяці. Якщо орендарі здають трьохкімнатну квартиру, їм доведеться сплатити депозит у розмірі 50 тис. лір ($1,4 тис.).

Гонорари агентів нерухомості становлять орендну плату за один місяць плюс податок на додану вартість, що складає близько 30 тис. лір ($883).

Компанії, які займаються переїздами, беруть приблизно 25 тис. лір ($750), але ціна може зрости до 30 тис. лір ($883), залежно від відстані.

Якщо у новій квартирі потрібен базовий ремонт, це обійдеться ще у 25-30 тис. лір ($750-883). Також окремо потрібно буде заплатити за меблі, оскільки найчастіше квартири здаються пустими.

Загалом, переїзд до нової квартири у Стамбулі обійдеться орендареві у близько 150 тис. лір ($4,4 тис.).

Зростання цін

У другому кварталі 2024 року індекс переїздів у Стамбулі за даними Reidin-enakliyat зрос на 27,54% порівняно з першим кварталом. Порівняно з другим кварталом минулого року показник збільшився на 17,74%.

Мінімальна і середня зарплати

Мінімальна зарплата в Туреччині становить 17 тис. турецьких лір (приблизно $500), а середня зарплата складає близько 19 200 лір (приблизно $566).

Туристичний рух

Туристичний потік до Туреччини зростає незважаючи на високі ціни. Лише у першому півріччі цього року Стамбул відвідали понад 8,5 млн іноземних туристів. Це місто з найбільшою кількістю пам'яток та багатою історією привертає увагу туристів з усього світу.

Липень став рекордним місяцем з кількості туристів - понад 7,333 млн, які відвідали Туреччину, незважаючи на високу інфляцію та зростаючі ціни, за даними Міністерства туризму країни. Це на 2,6% більше, ніж у той самий місяць минулого року.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua