Скільки українських біженців у Австрії планують повернутись додому: сумні цифри.

Сумні цифри українських біженців в Австрії
Сумні цифри українських біженців в Австрії

Українські біженці в Австрії не планують повертатися

За даними Укрінформ, 56% українських біженців, які знаходяться в Австрії, не мають наміру повертатися на батьківщину. Лише 3% вже мають плани щодо повернення в Україну.

Дослідження Австрійського інтеграційного фонду (ÖIF) показало, що плани українських біженців на майбутнє зазнали змін. Менше 3% опитаних планують повернутися в Україну в 2024 році, тоді як цей показник становив 30% в 2022 році та 13% в 2023 році. Зараз 56% опитаних не мають бажання повертатися.

12% українських біженців відповіли, що хочуть повернутися в Україну у певний момент, а 29% ще не прийняли рішення.

Робота та освіта українських жінок

Загалом в Австрії нараховується близько 78 тисяч українських біженців, 44% з яких вже знайшли роботу.

Щодо жінок, дослідження показало, що їх зайнятість значно зросла. Якщо у 2022 році працювали лише 10% українських жінок, то в 2023 році цей показник збільшився до чверті, а в 2024 році становить 43%.

Українські жінки найчастіше займаються прибиранням (23%), торгівлею та дистрибуцією (14%), охороною здоров'я (12%) та освітою (11%).

Високий рівень освіти та визнання кваліфікацій

Зазначається, що рівень освіти українців, що перебувають в Австрії, залишається високим: 75% мають вищу освіту та високу кваліфікацію в різних сферах. Щодо визнання кваліфікації в Австрії, півтори тисячі біженців вже успішно зробили це, але ще половина опитаних б хотіли, щоб їхні кваліфікації були визнані.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua