Що таке фінансовий моніторинг і хто під нього потрапляє.

Що таке фінансовий моніторинг і хто під нього потрапляє
Що таке фінансовий моніторинг і хто під нього потрапляє

Розбиратися з фінансами не завжди просто. Проте в більшості випадків це досить просто виправити: існує безліч сучасних інструментів. 

В першу чергу, варто дізнатися, що таке фінмоніторинг, і як він може стати в нагоді. Мало зрозуміти, що це, потрібно ще й розуміти, хоча б простими словами, як це відбувається, і як це використовувати собі на користь. 

Що таке фінансовий моніторинг?

що таке фінмоніторинг

Поняття фінмоніторинг включає великий спектр послуг. В першу чергу, фінансовий моніторинг — це процес спостереження і контролю за фінансовими операціями, який здійснюється для запобігання і виявлення незаконних дій, таких як відмивання грошей, фінансування тероризму та інші фінансові злочини. Тобто фінансовий моніторинг є своєрідною профілактикою багатьох проблем у майбутньому. Він допомагає уникнути великих неприємностей. 

Усі заходи, які застосовуються, мають єдину мету. Вони повинні забезпечити так звану фінансову прозорість, захист економіки та підтримання стабільності в фінансовому секторі. 

що таке фінансовий моніторинг

Важливо одразу визначити, що такий моніторинг може бути різних масштабів (відповідь на запитання, хто потрапляє під фінансовий моніторинг). Це можуть бути державні органи, а також приватні компанії. Часто така послуга потрібна страховым компаніям і інвестиційним фондам. 

фінмоніторинг, в чому його суть

Якщо підсумувати, то фінансовий моніторинг дозволяє одразу виявляти підозрілі транзакції та забезпечувати дотримання міжнародних і національних стандартів у боротьбі з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму.

Кому і для чого потрібен моніторинг? 

Фінансовий моніторинг виконує кілька ключових функцій. Про що йдеться: 

  1. Основна мета фінансового моніторингу — запобігти використанню фінансової системи для скоєння злочинів. Головним чином йдеться про відмивання грошей і фінансування тероризму.

  2. Фінансовий моніторинг сприяє підвищенню прозорості у фінансових операціях, що важливо для підтримання довіри до фінансових інститутів.

  3. Фінансовий моніторинг допомагає захистити економіку країни від негативного впливу фінансових злочинів.

В загальному, будь-яка організація повинна дотримуватися вимог законодавства. Фінансові установи зобов'язані дотримуватися вимог щодо фінансового моніторингу, встановлених національними і міжнародними органами. Тобто для них це обов'язкова умова. 

кому проводять фінмоніторинг

Якщо ж говорити про те, кому потрібен моніторинг, то варто одразу сказати про фізичну особу. Це особи, які здійснюють великі фінансові операції, такі як перекази грошей за кордон або великі покупки. Безсумнівно, звичайні громадяни із середнім доходом, особливо, не повинні про це турбуватися. 

Фінансовий моніторинг може бути проведений і для політичного діяча. Так ведеться боротьба з корупцією. Таке ж правило стосується осіб, які беруть участь у сумнівних фінансових операціях або пов'язаних з ними організаціях.

Фінансовий моніторинг стосується і юридичних осіб. Це компанії, які проводять операції з високими ризиками, такі як угоди з цінними паперами, великі перекази і покупки. Також це фінансові установи, які зобов'язані перевіряти свої операції на відповідність нормативним вимогам. Фінансовий моніторинг стосується і компаній, які займаються діяльністю, пов'язаною з високими ризиками, наприклад, казино, біржі криптовалют.

як проводять фінмоніторинг

Фінансовий моніторинг може починатися саме з фінансових операцій. Це транзакції, пов'язані з великими сумами грошей, особливо якщо вони здійснюються між країнами.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua