США не борються з американськими компаніями, продукцію яких РФ використовує у ракетах - ЗМІ.

Ракети з американськими компонентами не загрожують США
Ракети з американськими компонентами не загрожують США

Американські компанії не звинувачуються у порушенні експортного контролю щодо їхньої продукції, яку Росія використовує у виробництві ракет. Замість цього, їхні компоненти продовжують надходити до Росії через посередників. Таку інформацію оприлюднило американське видання Bloomberg.

У 2022 році США та їхні союзники запровадили експортний контроль, щоб заборонити постачання широкого спектру технологій до Росії з метою підірвати її оборонну промисловість. Ці обмеження роблять нелегальними постачання напівпровідників західного виробництва до Росії, якщо вони можуть бути використані у військових цілях, навіть якщо вони були вироблені в Китаї.

Проте виявляється, що компоненти, вироблені декількома західними компаніями, періодично знаходяться в російських ракетах, зокрема в "Іскандерах". Ці компанії включають американські Silicon Laboratories Inc., Texas Instruments Inc., Analog Devices, німецьку Infineon Technologies та американську компанію з китайським капіталом Integrated Silicon Solution Inc. Більшість виявлених деталей були зроблені після лютого 2022 року.

За даними митниці, з березня 2022 року до Росії було доставлено мільйони компонентів, вироблених компанією Analog та обмежених експортним контролем США. Тільки минулого року Росія імпортувала компоненти Analog на суму 326 мільйонів доларів, як показали дані про російську торгівлю, проведені дослідниками Київської школи економіки.

Росія отримує компоненти не безпосередньо, вони проходять через компанії в Китаї та Гонконгу. Американські виробники мікросхем співпрацюють з офіційними дистриб'юторами, які потім продавують продукцію по всьому світу.

США намагалися зупинити потік компонентів для ракет до Росії, вживаючи жорсткі заходи проти посередників. Зокрема, Міністерство фінансів США уклало санкції проти 400 суб'єктів, які підтримують війну Росії проти України, зокрема проти декількох гонконгських компаній. Проте американські виробники, включаючи Analog, не звинувачуються у порушенні експортного контролю, повідомляє видання.

Analog стверджує, що дотримується усіх правил експортного законодавства, не затверджує використання своєї продукції російськими військовими та забезпечує посилення контролю. Однак продукція компанії продовжує надходити до Росії.

Українські чиновники стверджують, що західні компанії з виробництва напівпровідників не приділяють достатньо уваги контролю своїх ланцюжків постачання та зупиненню потоку чіпів на російські військові заводи.

"Компанії можуть стверджувати, що вони не продають нічого Росії, або що просто продають посередникам. Але це не змінює ситуації: ці деталі все одно потрапляють до Росії у великих обсягах", - заявив голова Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов.

Буданов вважає, що єдиний спосіб заблокувати можливості Кремля проводити обстріли на території України - це припинити потік напівпровідників до Росії. Проте цього поки не відбувається, ніхто не звертає увагу на цю проблему", - зазначив він.

Джерело: РБК-Україна


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua