Стало відомо, коли в Україні добудують завод з виробництва дронів Bayraktar.

Зображення дронів Bayraktar на українському заводі
Зображення дронів Bayraktar на українському заводі

Турецька компанія Baykar планує завершити будівництво заводу з виробництва безпілотників Bayraktar в Україні до серпня 2025 року, повідомляє агентство Reuters.

За словами генерального директора Халука Байрактара, завод вже готовий на 80%, а необхідне обладнання замовлене. Початок виробництва залежатиме від розвитку війни, але об'єкт буде готовий у зазначений термін.

На заводі випускатимуть дрони Bayraktar TB2 або їхню модернізовану версію TB3, здатну нести більший вантаж.

Компанія Baykar також інвестує 300 мільйонів доларів протягом наступних п'яти років у розробку турбогвинтового двигуна для дрона Akinci. Після цього компанія розроблятиме турбореактивний двигун для Kizilelma - безпілотного літального апарату для повітряного бою, який зараз проходить льотні випробування.

Akinci та Kizilelma наразі використовують двигуни українського виробництва. Нещодавно компанія також підписала угоду з українським ДП "Івченко-Прогрес" про спільну розробку турбореактивного двигуна, зазначив Байрактар.

У довгостроковій перспективі компанія робить ставку на те, що автономні дрони, здатні вести повітряний бій, замінять винищувачі.

"У світі є 13 000 пілотованих винищувачів, і ми вважаємо, що протягом наступних чотирьох десятиліть всі вони стануть автономними", - сказав Байрактар.

"Вони будуть меншими, використовуватимуться в більш ризикованих місіях і їх буде легше виробляти. Їхня кількість буде на порядок вищою, ніж кількість винищувачів, які ми маємо сьогодні", - додав він.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua