Чи варто зараз зберігати гроші в банку на депозиті.

Гроші на депозиті: за та проти
Гроші на депозиті: за та проти

В Україні в 2024 році склалися досить складні умови для будь-якого інвестування. В тому числі і депозитні вклади. Головне питання  чи варто зберігати гроші в банку, і наскільки це ризиковано. 

Задумуючись, чи варто тримати гроші в банку, необхідно зважити всі плюси і мінуси. Адже гроші на депозиті можна втратити, а дозволити собі такі ризики в 2024 році в Україні неймовірно складно. 

Чи варто тримати гроші на депозиті? 

Питання, чи варто зараз зберігати гроші в банку, досить складне в будь-якому році. Коли в Україні триває війна, ситуація тільки ускладнюється. В банку, і так думають багато, умовно безпечно зберігати гроші. Проте, вклад по депозиту не такий простий, як може здатися на перший погляд. 

особливість депозитів

Почнемо з того, що зберігання грошей у депозиті — це процес розміщення грошових коштів в банку на визначений термін з метою отримання доходу у вигляді відсотків. В Україні цей інструмент є популярним серед громадян, оскільки дозволяє зберегти заощадження та примножити їх, особливо в умовах інфляції.

Як працює депозит в Україні:

  1. Вибір депозиту. Депозити можуть бути короткостроковими (до 1 року) і довгостроковими (понад 1 року). Вибір терміну залежить від цілей вкладника та очікуваної процентної ставки. Також депозити можуть бути відкриті в гривні, доларах США, євро або іншій валюті. Гривневі депозити зазвичай мають більш високі процентні ставки в порівнянні з валютними.

  2. Існує кілька видів депозитів в Україні. Депозити можуть бути строковими (з фіксованим терміном) або безстроковими (з можливістю часткового або повного зняття в будь-який час).

переваги та ризики депозитів

Окрему увагу слід приділити процентній ставці. Наприклад, процентна ставка залишається незмінною протягом всього терміну депозиту. Це найстандартніший варіант. Є і інший вид ставок, коли ставка може змінюватися в залежності від ринкових умов або інших факторів.

Як розмістити депозит? 

Розміщення депозиту є простим і зрозумілим процесом. Для початку варто відкрити рахунок в банку. Клієнт вибирає банк, укладає договір депозиту і вносить гроші на депозитний рахунок. Зробити це не складно, а в разі чого, співробітник банку допоможе як з відкриттям рахунку, так і з розміщенням депозиту. 

Далі відсотки можуть нараховуватися на щомісячній основі або в кінці терміну депозиту, в залежності від умов договору. Деякі банки пропонують послугу автоматичного продовження депозиту на новий термін по завершенні поточного. Цей процес циклічний і стандартний для всього процесу, поки депозит працює. 

чи варто зараз відкривати депозит

Якщо ж потрібно вивести гроші, то вкладник може отримати всю суму депозиту разом з нарахованими відсотками. Цей процес також не складний. Інший варіант, якщо вкладник вирішить зняти гроші до закінчення терміну депозиту, тоді банк може зменшити процентну ставку або утримати частину відсотків, в залежності від умов договору. Усі ці умови можна обговорити до розміщення депозиту. 

Стоїть чи ні: ризики та переваги депозитів в Україні 

В 2024 році в Україні можна знайти досить вигідні пропозиції за депозитами в різних банках. Найбільш привабливі умови пропонують такі банки як ПриватБанк, Укргазбанк та Ощадбанк. Середні процентні ставки на депозити в гривні коливаються від 12% до 16% річних залежно від терміну та умов вкладу.

На фоні інфляційних очікувань на рівні 8-10% та стабілізації облікової ставки Національного банку України в межах 14-16%, ставки по депозитах можуть залишатися на поточних рівнях протягом 2024 року. Для коротких термінів, таких як 3 місяці, середня ставка становить близько 14,11%, а для шестимісячних депозитів — 14,14%. Вибір банку для депозиту залежить від конкретних умов, як термін депозиту, валюта вкладу та додаткові послуги, що пропонуються банком. 

де в Україні краще відкривати депозит

Як і будь-який вклад з майбутніми дивідендами, депозити можуть бути вигідними і збитковими. Особливо, якщо вкладник хоче забрати гроші раніше терміну. Перше, що точно потрібно розглянути, переваги депозитів: 

  1. Стабільний дохід. Депозити забезпечують передбачуваний дохід у вигляді відсотків.

  2. Захист від інфляції. Зберігання коштів у депозиті може допомогти зберегти їх покупну спроможність.

Для багатьох вкладників цих умов достатньо, щоб розміщувати депозити, навіть в умовах війни в Україні. 

Проте, у різних депозитів є свої ризики, інакше б такими вкладеннями займалися всі без винятку. Про що йдеться: 

  1. Втрата ліквідності. При строкових депозитах гроші будуть "заморожені" на весь термін дії договору.

  2. Інфляція. Якщо процентна ставка депозиту нижча рівня інфляції, реальні доходи вкладника можуть знизитися.

Таким чином, депозити є безпечним і відносно надійним способом зберігання заощаджень в Україні, особливо якщо вибирати великі банки, які гарантовано їх виплачують (спеціальні програми). 


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua