Швейцарська газета спрогнозувала, як Росія поплатиться за війну проти України.

Росія поплатиться за війну Україною
Росія поплатиться за війну Україною

Швейцарська газета Neue Zürcher Zeitung опублікувала статтю, в якій аналізує тривалі наслідки війни для Росії. За словами видання, Кремль стикається з величезними витратами на компенсацію загиблим та пораненим окупантам, а також на їхнє медичне та психологічне відновлення.

"Після майже двох з половиною років виснажливої війни і Україна, і Росія зазнали жахливих втрат і витратили сотні мільярдів доларів. Проте, конфлікт навряд чи завершиться найближчим часом, оскільки обидві сторони все ще вважають, що мають більше переваг. Але ціна буде сплачена не лише на полі бою. Навіть якщо бойові дії припиняться сьогодні, економічні та демографічні наслідки для росіян будуть відчуватися протягом кількох поколінь", - йдеться у статті.

За розрахунками газети, одноразові виплати сім'ям загиблих та поранених можуть досягти 2,3 трильйона рублів, що становить близько 6% держбюджету на 2024 рік. Крім того, лікування посттравматичного стресового розладу (ПТСР) у ветеранів щороку обійдеться в сотні мільярдів рублів.

Російська медична система не готова до такого напливу пацієнтів. У країні бракує спеціалізованих госпіталів та кваліфікованих фахівців. Це може призвести до того, що багато ветеранів не отримають необхідної допомоги, що загрожує соціальними проблемами, такими як безробіття та злочинність.

Автори статті порівнюють ситуацію з ветеранами радянської війни в Афганістані та чеченських війн, багато з яких страждали від алкоголізму, наркоманії та мали проблеми з законом. У Росії відсутня культура відкритого обговорення психологічних травм, що ускладнює реабілітацію ветеранів.

Зростаючі витрати на соціальну підтримку ветеранів можуть призвести до скорочення інших бюджетних статей, що викличе невдоволення населення. Це може стати політичною вразливістю для Кремля.

Агресивна війна проти України залишить Росію з великою кількістю постраждалих людей та порожньою державною скарбницею. Наслідки цього конфлікту будуть відчуватися протягом багатьох поколінь.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua