Свириденко сказала, скільки кілометрів території розмінувала Україна.

Україна розмінувала значну кількість території
Україна розмінувала значну кількість території

Україна знищила 35 тис. км² мінами та вибухонебезпечними предметами

З початку 2022 року в Україні було обстежено і очищено від мін і вибухонебезпечних предметів 35 тисяч квадратних кілометрів території. Цю інформацію повідомила Юлія Свириденко, перша віцепрем'єр-міністерка та міністр економіки України, під час відкриття Конференції з питань протимінної діяльності в Україні UMAC 2024 у Лозанні.

"Станом на 2022 рік 174 тисячі квадратних кілометрів були потенційно замінованими. З них на сьогодні наші сапери обстежили та повернули людям у безпечне використання вже 35 тисяч квадратних кілометрів. Ці вражаючі результати мають вплив не лише на українців, а й на глобальну продовольчу безпеку. Зараз Україна входить до десятки виробників пшениці у світі. Українське зерно імпортують 57 країн. Тому питання продовольчої безпеки є одним із ключових елементів Формули миру Президента Володимира Зеленського," - підкреслила Юлія Свириденко.

За словами Юлії Свириденко, на початку 2023 року в Україні не було достатньо техніки для розмінування, існували лише шість операторів розмінування та 1500 саперів. Проте завдяки спільним зусиллям України та її партнерів ситуація змінилась:

  • загальна кількість машин механічного розмінування становить 98, а саперів - понад 4 300;
  • сертифіковано 58 операторів, і ще 57 знаходяться в процесі сертифікації.

Для допомоги фермерам у розмінуванні сільгоспземель, Уряд впровадив механізм 100% компенсації послуг з розмінування за рахунок державного бюджету. Також був запущений ринок послуг з гуманітарного розмінування для прискорення та зниження вартості очищення територій. Процедури закупівель здійснюються через систему Prozorro, і вже було оголошено 24 тендери, де відбулися успішні закупівлі. В результаті вартість розмінування знизилась на 18%.

В даний час продовжується розвиток виробництва обладнання і техніки для розмінування. Наприклад, в Харкові розробляють машини для підготовки ґрунту до розмінування, які вже успішно використовуються на полях. Компанія Rover Tech з Львова сертифікувала машину "Змій", яка може очищувати до 2,5 гектарів землі за день. Також в Україні виробляються 8 з 45 машин механічного розмінування хорватської компанії DOK-ING, що працюють у нашій країні.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua