Світовий океан стрімко закислюється: вчені б'ють на сполох.

Світовий океан закислюється: вчені б'ють на сполох
Світовий океан закислюється: вчені б'ють на сполох

Океан наближається до критичного рівня закислення

Океан наближається до критичного рівня закислення, що загрожує морським екосистемам та життєздатності планети. Про це повідомляється в звіті вчених. За даними Потсдамського інституту досліджень впливу клімату, промислова цивілізація наблизила світовий океан до порушення сьомої планетарної межі.

Закислення океану наближається до критичного порогу, особливо у високоширотних регіонах. Дедалі більший вплив підкислення створює все більшу загрозу для морських екосистем

Погіршення становища морських організмів

Одна з причин занепокоєння - наближення рівнів закислення океану до порушення безпечної межі. Навіть поточні умови можуть стати проблематичними для морських організмів, що вказує на необхідність переоцінити безпечні рівні. Підкислення океану погіршується в усьому світі, особливо в Південному та Північному Льодовитому океанах.

Взаємодія компонентів системи Землі

Згідно з науковими дослідженнями, компоненти системи Землі взаємодіють і впливають один на одного. Це означає, що будь-яке порушення довкілля має комплексний вплив і не може розглядатися як окрема проблема.

Нові бізнес-можливості для фермерів

Крім того, внаслідок глобального потепління європейським морям можуть з'явитися нові бізнес-можливості. Італійські фермери, які вирощують устриці, планують використовувати зростання температур у Середземному морі для вирощування перелів.

У зв'язку з антропогенною зміною клімату озера по всьому світу спостерігатимуть раптове зростання температур до 2100 року, що становитиме загрозу для численних видів, як поверхневих, так і глибинних.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua