Теракт 11 вересня 2001 року у США: обвинувачені погодилися визнати провину.

Суд присяжних одобрив угоду з обвинуваченими
Суд присяжних одобрив угоду з обвинуваченими

Троє підозрюваних у теракті 11 вересня визнали провину

Троє чоловіків, які були підозрюваними у скоєнні теракту в Нью-Йорку 11 вересня 2001 року, визнали свою провину. Вони уникнуть смертної кари. Про це повідомило Міністерство оборони США.

Халід Шейх Мохаммад, Валід бін Атташ та Мустафа аль-Хавсаві уклали угоду зі слідством. Вони і ще двоє підозрюваних Алі Абдул Азіз Алі і Рамза Бін аль-Шібху були пред'явлені спільні звинувачення і з'явилися перед судом 5 червня 2008 року.

Вони також були знову звинувачені у травні 2012 року і знову з'явилися перед судом.

Згідно з інформацією газети The New York Times, всі троє перебували під вартою з 2003 року. Мохаммад, бойовник з організації "Аль-Каїда", звинувачується США в організації атак на Всесвітній торговий центр і Пентагон.

"В обмін на скасування смертної кари як можливого покарання, троє обвинувачених погодилися визнати себе винними в усіх інкримінованих їм злочинах, включаючи вбивство 2 976 осіб, перелічених в обвинувальному висновку", - заявив головний обвинувач, контр-адмірал Аарон Руг.

Згідно з повідомленням, чоловіки можуть подати свої клопотання у відкритому суді вже наступного тижня.

Мохаммад, інженер, який здобув освіту в США і прихильник джихаду, звинуватили у тому, що він був автором ідеї викрадення літаків і нападу на будівлі. Він представив Усамі бен Ладену ідею вже в 1996 році і допомагав у навчанні виконавців.

Мохаммада і Хавсаві арештували в Пакистані у березні 2003 року і тримали у таємних в'язницях ЦРУ до їх переведення на військово-морську базу США в Гуантанамо у вересні 2006 року. Довгий час їх тримали утриманні без зв'язку зі світом і піддали катуванням, зокрема застосовували техніку "водяна дошка" - катування, під час якого тканина, що прикриває обличчя та дихальні шляхи полоненого, залівається водою, викликаючи відчуття утоплення.

Нагадаємо, що служба США оприлюднила раніше неопубліковані знімки з місць терактів 11 вересня 2001 року.

Президент США Джо Байден на вимогу родичів жертв підписав указ про розсекречення всіх документів, що стосуються розслідування терактів 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua