The Washington Post: Кремлівські документи розкрили масштабну кампанію з підриву підтримки України в США.

Секретні документи розкривають широкомасштабну антиукраїнську кампанію в США
Секретні документи розкривають широкомасштабну антиукраїнську кампанію в США

Москва застосовує пропаганду проти України

Згідно з внутрішніми документами, одержаними європейською розвідувальною службою та опублікованими The Washington Post, Росія посилила свою пропагандистську діяльність з метою підриву американської підтримки України.

За отриманими даними:

Кремлівські політтехнологи і тролі створили тисячі фейкових новин та коментарів в соціальних мережах.

Ця кампанія націлена на поширення ізоляціонізму США, збільшення страхів щодо безпеки кордонів та стимулювання економічної й расової напруги.

Документи, які датуються травнем 2022 року - серпнем 2023 року, були передані The Washington Post для розкриття масштабів і методів пропаганди.

За цими документами, коли президент Байден пропонував 24 мільярди доларів додаткового фінансування для України в серпні, московські спіндоктори готувалися підірвати громадську підтримку цієї ініціативи.

Один з політтехнологів наказав своїм співробітникам написати коментар від імені вигаданого жителя передмістя, який відмовляється підтримувати військову допомогу США для України та вважає, що гроші слід виділяти на захист кордонів Америки.

Ця кампанія також намагалася дискредитувати президента Зеленського, зображуючи його як корумповану особу, а також стверджувала, що велика кількість мігрантів перетинає кордон США та Мексики. Вона закликала витратити кошти на забезпечення безпеки кордонів замість допомоги Україні та описувала "білих американців" як головних постраждалих від зовнішньої допомоги.

Документи зазначають, що вони були написані командою, яка працює на голову московської PR-фірми Social Design Agency Іллю Гамбашидзе. Його було санкціоновано США минулого місяця за участь у "кампанії зловмисного іноземного впливу" за вказівкою Кремля.

Ця кампанія є частиною довготривалої стратегії Кремля для залучення підтримки антиістеблішментських політиків, які протистоять глобальній ролі США. Вона триває вже майже 10 років.

Експерти та колишні чиновники США зауважують, що російська пропаганда сильно вплинула на дебати у Конгресі щодо надання допомоги Україні в останні роки. Більшість антиукраїнських політиків з Республіканської партії блокує подальшу допомогу Україні з серпня.

Представник Майкл Тернер, який очолює Постійний комітет з розвідки Палати представників, заявив, що деякі республіканські члени Конгресу повторюють російську пропаганду щодо вторгнення в Україну.

За документами, Кремль розпочав кампанію підриву американської підтримки України в січні 2023 року. Перший заступник глави адміністрації Кремля Сергій Кирієнко залучив політтехнологів, які раніше працювали над кампаніями по ослабленню підтримки України в Європі, і наказав їм розширити свої зусилля.

Політтехнологи отримали наказ створювати контент для американських сайтів, який засуджуватиме корупцію українських чиновників, включаючи "продаж і крадіжку зброї".

Вони при цьому мали створювати таке середовище, в якому "американці не готові жертвувати своїм благополуччям заради конфлікту в Україні" і представляти тісні відносини Росії з Китаєм як нову загрозу, створену самими США.

Коли Метт Гейтц, провідний противник допомоги Україні, критикував пакет допомоги у розмірі 40 мільярдів доларів для Києва у 2022 році, росіяни використовували його як приклад для поширення свого повідомлення про "небезпечний двопартійний консенсус, який приведе до війни з Росією".

Ця кампанія також орієнтувалася на поширення оманливого вмісту про імміграцію та кордон з Мексикою. Наприклад, деякі сайти, пов'язані з Microsoft та іншими дослідниками соціальних мереж, поширювали цей контент, коли адміністрація Байдена планувала забезпечити додаткове фінансування для України через Конгрес.

Вчені та експерти зазначають, що російська пропаганда значно впливає на дебати у Конгресі США щодо допомоги Україні. Раніше не можна було почути політиків в США, які стверджували, що Україна не є важливою і США не підтримуватиме НАТО.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua