Торговий та інтернет еквайринг: що це таке простими словами.

Торговий та інтернет еквайринг: що це таке простими словами
Торговий та інтернет еквайринг: що це таке простими словами

Таке поняття, як фінансова грамотність, значно спрощує життя. У такому контексті важливо знати багато нових термінів. Наприклад, банк еквайер що це і як це працює. Адже саме такий процес можна використовувати собі на користь. 

Розбираючись в тому, банк еквайринг що це, варто одразу розкласти цей процес на більш прості етапи. Простими словами, що таке торговий еквайринг: це унікальний інструмент для безготівкових платежів. 

Простими словами про складний процес

банк еквайер що це

Отже, інтернет еквайринг що це: це послуга, що надається банками та фінансовими установами для прийому безготівкових платежів з банківських карт. Тобто платежі через інтернет стають більш простими та доступними. 

До того ж, з кожним роком безготівковий розрахунок стає популярним і ефективним (а ще простим). В основі еквайрингу лежить процес обробки транзакцій, коли покупець оплачує товар або послугу за допомогою своєї картки, а продавець отримує гроші на свій рахунок. Навіть не знаючи цього складного назви, багато хто вже давно використовує еквайринг. 

Одразу, розбираючись в цій темі, потрібно розуміти, які види еквайрингу існують: 

  1. Процес оплати для бізнесу (торговий тип). Процес відбувається в магазинах і на торгових точках. Там клієнт оплачує свої покупки через спеціальний термінал. 

  2. Другий вид еквайрингу стосується покупок через інтернет. Зазвичай йдеться про майданчики, які щось продають, і пропонують оплату відразу на сайті. 

Ці два види еквайрингу максимально автоматизовані і прості. Їх використовувати також просто. 

Що потрібно знати про торговий еквайринг? 

 банк еквайринг що це

Торговий еквайринг — це система, яка дозволяє приймати банківські картки в магазинах, кафе, ресторанах і інших точках продажу. Тобто бізнес собі також спрощує процес прийняття платежів. 

Суть процесу полягає в тому, що при оплаті покупець проводить карткою через спеціальний пристрій — POS-термінал. Термінал передає інформацію про платіж банку, який перевіряє, чи достатньо коштів на рахунку покупця, і затверджує або відхиляє транзакцію. Вся процедура займає пару хвилин. У магазинах такий вид оплати давно практикується поряд з розрахунком готівки. 

Приклад, як відбувається еквайринг: 

  1. Отже, клієнт хоче оплатити покупку. 

  2. Продавець вводить необхідну суму і просить клієнта оплатити карткою. 

  3. Покупець проводить картку (через термінал). 

  4. Від термінала йде запит до банку (цей банк обслуговує саме цей термінал). 

  5. Банк надсилає запит до того банку, який видав картку. 

  6. Другий банк перевіряє, чи є така сума на рахунку і підтверджує або відхиляє запит. 

  7. Транзакція або підтверджена, або відхилена. Тобто покупка або оплачена, або ні. 

Іноді у цього процесу можуть бути збої, але трапляється таке рідко. 

інтернет еквайринг що таке

Кілька слів слід сказати про переваги торгового еквайрингу:

  1. Зручність для клієнтів — можливість оплачувати товари та послуги за допомогою картки, що скорочує необхідність використання готівки.

  2. Підвищення продажів — клієнти частіше здійснюють покупки, якщо у них є можливість оплатити карткою.

  3. Безпека — мінімізація ризиків, пов'язаних з зберіганням та транспортуванням готівки.

Не можна забувати про таку перевагу, як автоматизація обліку — еквайринг дозволяє автоматично фіксувати і обробляти платежі.

Що потрібно знати про інтернет-еквайринг? 

Є і другий вид такого процесу. Інтернет-еквайринг — це переведення коштів за товари або послуги через сайти або інші ресурси в інтернеті. При цьому термінала немає, а весь процес відбувається онлайн. 

як працює еквайринг

У цьому випадку система ще простіша. На сайті або в додатку клієнт заповнює форму (спеціальну). Клієнт має ввести свої дані, щоб оплатити товар або послугу. 

Основні етапи роботи інтернет-еквайринга:

  1. Клієнт вибирає товар або послугу на сайті і переходить до оплати.

  2. Інтегрована платіжна система запитує дані картки клієнта.

  3. Інформація передається банку-еквайеру, який обробляє запит.

  4. Банк-еквайер зв'язується з банком-емітентом для перевірки коштів.

  5. Транзакція підтверджується.

У такого типу еквайринга є свої суттєві переваги. В першу чергу, так простіше самому клієнту. Він може одразу оформити покупку за вигідною ціною. Також така послуга доступна в будь-якій країні. До того ж це безпечно. Сучасні системи інтернет-еквайринга захищені технологіями шифрування даних.

кому потрібен еквайринг

Завдяки цій системі у магазину є можливість збільшити кількість продажів. Так і більше клієнтів купує, і більше товару можна показати. Еквайринг надає миттєвість платежів. Обробка транзакцій відбувається практично миттєво, що прискорює процес покупок.

Основне розходження між торговим і інтернет-еквайрингом полягає у способі взаємодії з покупцем і в фізичному місцезнаходженні точки продажу.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua