Тривожна статистика: 16% аграріїв стикалися з корупцією у земельних питаннях.

Тревожна статистика: 16% аграріїв і корупція
Тревожна статистика: 16% аграріїв і корупція

Рівень корупції в земельних питаннях, з якими стикалися мікро-, малі та середні аграрні підприємства, залишився на минулорічному рівні та становить 16% в 2024 році. Про це зазначено під час презентації дослідження "Прояви корупції серед підприємств агросектору у 2024 році", яке проводиться Програмою USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) спільно з дослідницькою агенцією Info Sapiens.

"За останній рік 16% опитаних ММСП (мікро-, малі і середні підприємства) в агросекторі стикались з корупцією. Однак, частка підприємств, які потрапляють вув такі ситуації знижується, а цього року залишилась на рівні даних за минулий рік. Водночас, у 2022 році показник становив 20%", - зазначила керівниця відділу соціальних і політичних досліджень Info Sapiens Анастасія Шуренкова.

Дослідження показало, що найбільше випадків корупції у земельних відносинах спостерігалося серед ММСП у сферах м'ясомолочного виробництва (25%), плодовоовочевого (13%) та зернових, бобових та олійних (15%). За розміром бізнесу, корупція в земельних питаннях за рік зросла до 30% у малого та середнього, тоді як у мікробізнесу зменшилася до 14%.

Понад половина опитаних (55%) вважають, що корупція у земельних відносинах є поширеною. Найпоширенішим видом корупції є створення штучних проблем та затягування процедур у часі, про що заявили 49% ММСП. Респонденти також найчастіше стикалися з необхідністю отримати витяг із кадастру про земельну ділянку (38%), проблемами оренди земельної ділянки державної або комунальної власності (38%) та приватизації земельної ділянки (35%).

Сільські, селищні, міські ради та ради ОТГ вважаються найбільш корумпованими у земельній сфері, за ними йдуть Держгеокадастр і його підрозділи на місцях.

Тільки 9% підприємств, які стикалися з корупцією, заявили про це, що виявилось менше, ніж минулого року (15%). Це через впевненість у бездіяльності влади та неефективність звернень.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua