Туреччина у серпні вдвічі скоротила закупівлі російської нафти.

Туреччина скоротила закупівлі російської нафти
Туреччина скоротила закупівлі російської нафти

Туреччина зменшила імпорт російської нафти через ремонт заводу STAR

Загалом, Туреччина зменшила свої закупівлі російської нафти на половину через ремонт нафтопереробного заводу STAR біля Ізміра, повідомляє компанія Kpler, що займається аналізом ринку.

В серпні кількість імпорту скоротилася до менш ніж 200 тисяч барелів на день, що є значним зменшенням у порівнянні з початком літа.

Ремонт нафтопереробного заводу STAR, який є основним постачальником російської нафти для турецького ринку, розпочався 5 вересня і триватиме близько двох місяців. Це планове обслуговування, яке призвело до припинення видобутку нафти, розповідає аналітик з Kpler Віктор Катона.

Управляється заводом STAR азербайджанська компанія SOCAR і він є найбільшою приватною інвестицією в енергетичний сектор Туреччини. Завод має щорічну потужність близько 200 тисяч барелів на день або 12 мільйонів тонн нафти на рік, що задовольняє приблизно 20% потреби країни в нафтопродуктах. Планується збільшити його потужність до 13 мільйонів тонн до 2024 року.

Головними постачальниками нафти для заводу STAR є важкі сорти, зокрема азербайджанська Azeri Light, іракська Kerkuk і російська Urals. Наразі головним постачальником сировини для заводу є "Лукойл", повідомляло агентство Reuters в серпні.

За даними Kpler, в червні постачання нафти з Росії в турецький порт "Аліага", де розташований завод STAR, становили трохи менш ніж 300 тисяч барелів на день, а в серпні вони скоротились до 100 тисяч барелів на день.

Експерти зауважують, що ситуація не є критичною для російських постачальників, але небезпека обмежених регіонів збуту присутня. "Залежність Росії від азіатського ринку зараз найвища в історії, і в Європі практично немає покупців, за винятком турецького Tupras", - заявив аналітик.

Це трохи вплинуло на ціну російської нафти Urals, дисконт у Індії зрос до $4 за барель у порівнянні з $3.

Джерело: enkorr


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua