У Чехії група шахраїв наживалася на допомозі Україні.

Шахраї в Чехії обманювали Україну
Шахраї в Чехії обманювали Україну

У Празі виявлені шахраї, які обманювали під приводом збору грошей для України, але насправді використовували їх для себе.

Збір коштів організував 18-річний хлопець, який створив фонд під назвою "Ми - люди". Вони збирали гроші в універмагах та супермаркетах у Празі та області.

Усього зібрано близько 1 млн чеських крон (приблизно 44 тис. євро). Ці гроші використовувалися на подорожі та продукти харчування.

"Таким чином вони скористалися складною ситуацією людей, які постраждали від війни в Україні, та готовністю громадян допомогти країні. Загальні збитки становлять близько 1 млн 100 тис. крон, але можуть бути набагато більші" - сказали в поліції.

Організатора збору затримали, йому загрожує до 8 років ув'язнення.

Також, у Тернополі затримані працівники поштової служби, які займалися привласненням безпілотників та їх незаконною продажем. Організаторами цієї схеми були двоє місцевих жителів, один з них був начальником відділення поштового сервісу.

Крім того, зловмисники все частіше використовують аудіодипфейки в своїх аферах. Поліція повідомила, що шахраї використовують штучний інтелект для створення підроблених аудіозаписів. Спочатку вони розробляють сценарій, а потім знаходять інформацію про людину у соцмережах. Потім вони телефонують та змушують надіслати гроші, використовуючи підроблений голосовий запис.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua