У Чорному морі загорілися «вишки Бойка»: супутникові знімки.

Вогнеборці гасять пожежу «вишок Бойка»
Вогнеборці гасять пожежу «вишок Бойка»

Бурові платформи в Чорному морі горять

Біля берегів Криму відбувається пожежа на бурових газо- та нафтовидобувних платформах, відомих як "вишки Бойка". За даними моніторингової групи "Кримський вітер", всі три платформи постраждали, при цьому середня платформа повністю зайнята вогнем, а з третьої видно стовп диму.

Росія знову використовувала "вишки Бойка" для військових цілей

У вересні 2023 року Україна повернула "вишки Бойка" під свій контроль, які раніше були окуповані Росією. Однак російська сторона використовувала їх як вертолітні майданчики та для розміщення радіолокаційних станцій. Ці платформи були також використані військовими для агресивних дій.

Удар ЗСУ по "вишкам Бойка" та їхні наслідки

20 червня цього року Збройні сили України атакували бурові установки, що були привласнені Росією і називалися "Чорноморнафтогазом" або "вишками Бойка". У той момент на платформах перебувало понад 100 осіб, і особливо постраждала перша з них. Внаслідок удару, пожежа поширилася на свердловини, і російським окупантам не вдалося загасити її понад місяць.

За звітом британської розвідки, російські та українські морські та повітряні сили ведуть бої за газові та нафтові платформи в Чорному морі, які знаходяться між Кримом та Одесою.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua