У Фінляндії зросла кількість диверсійних актів Росії - ЗМІ.

Зображення фінського радіоальтиметра
Зображення фінського радіоальтиметра

Фінляндія повідомляє про широкомасштабні операції Росії

Міністр внутрішніх справ Фінляндії Лулу Ранне заявила, що Росія проводить широкомасштабні операції впливу проти Фінляндії та інших країн Європи. За її словами, НАТО та західні спецслужби попереджають про зростання ворожих актів Росії в цьому регіоні.

Фінляндія стикається зі збоями в роботі систем, актами саботажу, різними пошкодженнями та інструменталізованою міграцією. Розслідування багатьох випадків ще тривають, але вже є чіткі ознаки, які вказують на Росію як основного провідника цих операцій впливу.

Один з очевидних зв'язків – перешкоджання зв'язку GPS, яке Фінляндія помітила в своєму морському та повітряному русі.

У Службі безпеки та розвідки Фінляндії зазначили, що не всі підозрілі випадки мають зв'язок з іноземними державами, деякі можуть бути пов'язані з увагою громадян до таких інцидентів.

Фінська енергетична компанія Fortum повідомила про кібератаки, з якими вони щоденно стикаються в Фінляндії та Швеції. Крім того, були порушені супутниковий зв'язок електростанцій Fortum. Такі атаки також спонукали Національне бюро розслідувань Фінляндії розпочати розслідування кібератак, спрямованих на фінансовий сектор.

Фінська влада також перевіряє випадки знаходження безпілотників біля критичних об'єктів і намагається встановити, чи є вона пов'язана з діяльністю державного суб'єкта.

За даними фінської розвідки, Росія переглядає свої операції після виселення понад 700 російських дипломатів з європейських країн у відповідь на війну в Україні. Фінські спецслужби наголосили, що Росія стає все більш агресивною та небезпечною, але не є всемогутнім актором, як вона любить зображати себе.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua