У Міндовкілля оцінили збитки екології від агресії РФ.

Зображено пошкодження природи від агресії РФ
Зображено пошкодження природи від агресії РФ

Збитки, завдані Росією Україні під час війни, становлять понад 2,6 трильйона гривень. Найбільшої шкоди природі завдають ракети, які забруднюють ґрунт і воду.

Заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олена Крамаренко розповіла про це в інтерв'ю РБК-Україна.

Сума збитків довкіллю становить понад 2,6 трильйона гривень і це лише приблизна сума, оскільки збір даних ще не завершено. Частину територій України окуповано, а деякі заміновано, і доступ до них буде можливий лише після деокупації та розмінування.

Зафіксовано понад 6 тисяч фактів збитків довкіллю внаслідок російської агресії, загальною сумою в трильйони гривень. До них належить понад 1 трильйон гривень на забруднення ґрунтів, 780 мільярдів гривень на забруднення повітря продуктами горіння та 84 мільярди гривень на забруднення вод. Крім того, понад 649 мільярдів гривень становлять збитки природно-заповідному фонду.

"За останнім дослідженням міжнародних і національних експертів, викиди парникових газів за два роки війни склали близько 180 мільйонів тонн СО2. Збитки, завдані Росією клімату протягом 24 місяців війни, оцінюються у 32 мільярди доларів США", - зазначила Крамаренко.

Найбільшої шкоди природі та людям завдають ракети. Паливо ракет забруднює ґрунт і воду, спричиняючи хімічне забруднення довкілля. Вони також знищують родючий шар ґрунту. В майбутньому такі зруйновані ґрунти будуть непридатні для сільськогосподарського використання.

"Речовини можуть потрапляти до підземної води, забруднюючи колодязі, свердловини та річки. Я вважаю, що ми і наше довкілля ще довго будемо відчувати вплив цих речовин", - розповіла Крамаренко.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua