У Мінсоцполітики пояснили необхідність змін до пенсійної реформи.

У Мінсоцполітики пояснення до пенсійної реформи
У Мінсоцполітики пояснення до пенсійної реформи

Міністр соціальної політики України Дар'я Марчак пояснила, чому потрібні зміни до пенсійної реформи. За її словами, цей проект спрямований на відновлення справедливості стосовно розмірів пенсій для багатьох громадян.

Марчак стверджує, що реформування пенсійної системи є дуже необхідним. Це пов'язано з двома важливими факторами.

"І ми розробили проект реформи солідарного пенсійного забезпечення. Ми також розробили проект, що дозволяє в майбутньому запровадити накопичувальне пенсійне забезпечення. Ми виходимо з двох важливих факторів. Перший фактор – ми зобов'язані зробити систему простою та зрозумілою. Система (зараз ред.) дуже складна, має багато проблем, несправедлива, і часто розміри пенсій настільки низькі, що держава постійно змушена підвищувати їх доплатами та надбавками", – пояснила вона.

За словами Марчак, цей проект реформи використовує модель, яка діє в багатьох європейських країнах, таких як Німеччина, Австрія, Литва, Латвія, Кіпр і інші. Особливість цієї моделі полягає в її простоті.

"Ця модель працює так, що людина може зрозуміти, як вона працює і як залежить розмір її пенсії. За цією моделлю розмір внесків, які щомісяця сплачуються до пенсійної системи з заробітної плати, конвертується в уніфіковану синтетичну одиницю, і людина знає кількість балів, які вона заробляє і їх вартість.

Наразі триває узгодження реформи з ключовими зацікавленими сторонами. Після того, як буде узгоджено фінансову частину реформи, вона буде подана на розгляд Кабінету Міністрів та Верховної Ради.

Нагадаємо, що пенсії в Україні планується збільшити у 2025 році.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua