У ОП прокоментували статтю Financial Times про можливі компроміси з РФ, - ЗМІ.

Коментарі ОП до статті Financial Times
Коментарі ОП до статті Financial Times

Українська влада однозначно спростувала інформацію з газети Financial Times про можливий обмін окупованими територіями на гарантії безпеки для України.

За даними РБК-Україна, влада стверджує, що не отримувала офіційних пропозицій щодо вступу до НАТО або отримання гарантій безпеки на зразок статті 5 Статуту Альянсу. Україна має власну стратегію миру, є План перемоги, і все інше - це просто пусті слова. Зазначається, що Україна не торгує своїм суверенітетом і територіями.

Представник Офісу Президента назвав публікацію FT безпідставною і заявив, що Україна не отримувала жодних офіційних пропозицій щодо обміну окупованими територіями на гарантії безпеки. Також було зазначено, що представники FT навіть бояться контактувати з тими, хто приймає рішення в Україні.

Українські посадовці підкреслюють, що позиція країни залишається незмінною: Україна прагне повного відновлення територіальної цілісності та суверенітету, відповідно до міжнародно визнаних кордонів.

У статті Financial Times згадується, що деякі західні дипломати та українські чиновники розглядають можливість надання Україні значних гарантій безпеки в обмін на тимчасове збереження Росією контролю над окупованими територіями. Згідно з публікацією, існує "мовчазна згода" на те, що ці території в майбутньому повернуться дипломатичним шляхом.

FT також згадує, що обговорюється "західнонімецька модель" для України, яка передбачає можливість вступу до НАТО окремих частин країни, які контролює уряд. Ця ідея, за даними видання, набуває популярності серед деяких політичних колах Заходу.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua