У Раді зареєстровано законопроєкт про перейменування Первомайська.

Заборонне зображення квітника Первомайського
Заборонне зображення квітника Первомайського

Місто Первомайськ на Миколаївщині пропонують перейменувати на Ольвія

Місто Первомайськ на Миколаївщині запропонували перейменувати на Ольвія, а Первомайський район Миколаївської області - на Ольвійський район. Про це йдеться у проєкті постанови на сайті Верховної Ради України №12096, зареєстрованому 7 жовтня.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, перейменування географічних об'єктів здійснюється з метою відповідності закону "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії" та стандартів державної мови.

Комісія з питань найменування та перейменування об'єктів топоніміки при виконавчому комітеті Первомайської міської ради Миколаївської області вирішила винести на громадське обговорення серед мешканців міста Первомайськ назву "Ольвія". Після громадського обговорення, назва "Ольвія" посіла четверте місце.

У висновку Національної комісії зі стандартів державної мови від 11.08.2023 року № 3/1103/23 зазначено, що варіант перейменування міста Первомайськ на Ольвія відповідає стандартам державної мови.

Законопроєкт є авторським проєктом народного депутата Максима Дирдіна. Зараз його розглядає комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Нагадаємо, що експертна комісія Українського інституту національної пам'яті рекомендує перейменування ще п'яти міст України.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua