Угорщина блокуватиме кредит ЄС для України на 35 мільярдів євро до виборів у США.

Блокування кредиту ЄС для України
Блокування кредиту ЄС для України

Угорщина відкладає кредит для України до виборів президента США

Угорщина повідомила у середу, що сповільнить надання кредиту у розмірі 35 мільярдів євро, запропонованого Європейською Комісією для підтримки економіки України, постраждалої від війни, до дати виборів наступного президента США, які відбудуться 5 листопада.

Цей кредит передбачає використання надлишків коштів заморожених активів Центрального банку Росії для поступового погашення сум, наданих Києву, та звільнення бюджету ЄС. Очікується, що інші країни-члени G7 також внесуть свій внесок, щоб загальна сума склала 45 мільярдів євро (50 мільярдів доларів).

США висловлюють стурбованість щодо довгострокової стабільності цього незвичайного плану, оскільки санкції ЄС щодо заморожених активів повинні оновлюватися кожні шість місяців за одноголосним рішенням. Це означає, що будь-який член ЄС може в будь-який момент запобігти оновленню, розморозити активи і знищити весь проект.

Для заспокоєння занепокоєння Сполучених Штатів, Брюссель запропонував продовжити строк оновлення заморожених активів з шести до 36 місяців.

Угорщина пояснює своє рішення

Міністр фінансів Угорщини Міхай Варга заявив у середу після зустрічі міністрів у Люксембурзі: "Ми вважаємо, що це питання повинно бути вирішене - питання продовження санкцій проти Росії - після виборів у США. Це є позиція Угорщини".

Варга аргументував, що два кандидати на пост президента - Камала Харріс і Дональд Трамп - мають різні підходи до вирішення питання агресивної діяльності Росії, і що ЄС повинен базувати свої наступні кроки на результати виборів у США.

Європейський комісар підтримує зміни

Європейський комісар Паоло Джентілоні заявив, що міністри висловили "практично єдинодушну" підтримку внесення змін до режиму санкцій, які він описав як "умову" для залучення США в майбутній співпраці.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua