Україна може дозволити експорт дронів, незважаючи на потреби ЗСУ, - FT.

Дрони для експорту з України
Дрони для експорту з України

Україна планує дозволити експорт дронів після заборони, яка була введена після російського вторгнення в 2022 році. Головна мета - залучення коштів для виробництва безпілотників, які дуже потребує армія України.

Українській армії не вистачає дронів для розвідки, захисту та атак. Однак, в обмежених умовах державних ресурсів ці потреби не можна повністю задовольнити.

Олександр Маріковський, голова підкомітету Верховної Ради з економічних питань, заявив, що експорт дронів може приносити Україні до 20 млрд доларів доходу - "саме ті гроші, яких нам не вистачає".

У ситуації ускладнює те, що Росія значно збільшила виробництво озброєння. Експерти оцінюють перевагу Росії у дронах на полі бою від 5 до 10 до 1. Дмитро Хасапов, керівник компанії Ukrspecsystems, підкреслив, що українським військовим дуже не вистачає дронів.

FPV-дрони ЗСУ

Державний бюджет України на озброєння у 2024 році становить всього 6 млрд доларів, з яких третина передбачена на закупівлю дронів. Цього недостатньо для потреб на фронті. Виробники дронів зіткнулися з проблемами короткострокових контрактів та відсутністю довгострокових гарантій для інвестицій у розробку та випробування дорогих компонентів.

Деякі українські компанії перевели виробництво дронів до Польщі, щоб оминути обмеження експорту. Однак це може призвести до відтоку талантів та зменшення податкових надходжень. - зауважив Маріковський.

Дрони ЗСУ

Компанія Roboneers, яка виробляє дрони, системи електронного глушіння та вантажні транспортні засоби для фронтових військ, заявила, що виграє державні тендери, продаючи за ціною, що покриває виробничі витрати. Однак найбільша проблема для українських компаній - фінансування досліджень та розробки нових технологій.

Зняття заборони на експорт дронів очікується залучити фінансову підтримку від західних партнерів. Деякі країни вже обіцяли виділити кошти на придбання дронів для України, але ці програми ще на початковому етапі.

Раніше було повідомлено, що Нідерланди інвестують 400 мільйонів євро у розробку дронів для України.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua