Україна розглядає варіанти переговорів після вторгнення в Росію, але не з Путіним — ЗМІ.

Україна шукає альтернативи переговорам з Росією
Україна шукає альтернативи переговорам з Росією

Україна розглядає модель зернової ініціативи, в рамках якої Росія та Україна укладали окремі угоди з посередниками.

Україна зміцнила свою позицію в переговорах завдяки операції в Курській області. Ми розглядаємо модель домовленостей, про яку все більше говорять у Києві. Ця модель була натхненна угодою від липня 2022 року, яка дозволила Україні відновити експорт зерна з Чорного моря. Росія та Україна працювали над окремими угодами під присудженням ООН та Туреччини як посередників, без прямого домовлення між Москвою та Києвом, пише Вероніка Мелкозерова, кореспондентка з питань України в Politico Europe.

Два високопоставлені українські чиновники у інтерв'ю Politico заявили, що модель угоди, подібної до зернової ініціативи, "могла б подолати цей глухий кут".

"Це план, до якого ми прагнемо", — сказав чиновник, близький до Офісу президента України, на умовах анонімності.

План, до якого прагне Україна, базується на 10 пунктах, розроблених президентом Володимиром Зеленським у 2022 році. Він включає такі теми, як продовольча та енергетична безпека, відновлення територіальної цілісності України та виведення російських військ.

"Чим швидше Росія погодиться на відновлення справедливого миру, зокрема, на основі формули миру, яка веде до такого миру, тим швидше припиняться рейди українських сил оборони на російську територію", — заявив Георгій Тихий, речник Міністерства закордонних справ України, на брифінгу в Києві минулого тижня.

Джерело: ZN.UA


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua