Україна розробляє план використання $50 млрд від заморожених активів РФ.

Заморожені активи РФ на 50 млрд доларів
Заморожені активи РФ на 50 млрд доларів

Міністерство фінансів України працює над стратегією розподілу $50 млрд, які мають надійти до 2025 року від міжнародних партнерів як компенсація за заморожені російські активи.

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко на форумі "Діалоги з NV про майбутнє. Бізнес та війна".

За словами Марченка, головне завдання полягає в тому, щоб розподілити ці гроші на тривалу перспективу, принаймні на три роки, зважаючи на їх одноразовий характер.

"Виникають дві протилежні задачі: як знайти ресурси для відновлення, як розтягнути ці обмежені $50 млрд, які будуть одноразовими, на принаймні три роки", - зауважив міністр.

У проекті державного бюджету на 2025 рік передбачено зовнішнє фінансування у розмірі $38,4 млрд. Марченко підкреслив, що ці гроші не можуть бути гарантованими і залежать від виконання Україною необхідних реформ.

"Наразі нам потрібні $38 млрд, і у 2026 році ми не можемо очікувати дива в тому, що все збалансується, навіть якщо теоретично про це подумати", - додав він.

Також міністр нагадав про заяву Євросоюзу про виділення 35 млрд євро для України в рамках механізму G7 щодо використання доходів від заморожених російських активів. Однак він зазначив, що для реалізації цих політичних зобов'язань необхідна ще більша праця.

Раніше стало відомо, що передачу Україні заморожених активів РФ гальмується.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua