Україна та Італія підписали програму підтримки агропродовольчої галузі.

Україна і Італія підписали програму підтримки агропродовольчої галузі
Україна і Італія підписали програму підтримки агропродовольчої галузі

Україна та Італія підписали проектний документ "Програма підтримки відновлення економічного потенціалу агропродовольчої галузі України".

За інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства, проект буде реалізовуватися в Одеській області, зокрема у Березівському, Роздільнянському та Одеському районах. В рамках проекту підтримці підлягатимуть 16 200 (приблизно 48 тис. осіб) малих та середніх фермерських господарств.

Головна мета проекту полягає в підтримці малого та середнього агробізнесу, зміцненні позицій української агропродовольчої продукції на світових ринках, розвитку тваринництва та наданні технологічної підтримки відповідно до європейських стандартів. Проект також передбачає надання підтримки для розвитку систем зрошення в Одеській області. Однією з основних ідей проекту є створення кооперативів з переробки агропродукції та налагодження стабільних зв'язків між українським та італійським ринками.

"Італійська сторона підтвердила свою готовність інвестувати у відновлення та розвиток українського агросектору. Зокрема, в рамках нового проєкту Pro.UKR, який реалізується за підтримки AICS та CIHEAM, буде спрямовано понад 11 млн євро на розвиток іригаційної інфраструктури, підтримку кооперативів, забезпечення малих фермерів технікою та інтеграцію українського агробізнесу в європейський ринок. Це ще один крок до ефективного відновлення українського сільського господарства та розширення співпраці з ЄС", - підкреслив Віталій Коваль.

Міністр агрополітики Віталій Коваль наголосив, що малий та середній бізнес є основою економіки та агросектору не лише в Україні, але й в Італії. Він зазначив, що стабільність економіки України забезпечується саме через діяльність агросектору.

Міністр також зазначив, що в Італії виробляється багато готової продукції, такої як сік, паста, вино, солодощі, тоді як Україна в основному експортує зерно та кукурудзу. Варто відзначити, що вартість експорту однієї тонни агропродукції з Італії становить 2670 доларів, тоді як української - лише 315 доларів. У минулому році Україна експортувала сільськогосподарську продукцію на 24 млрд доларів, а Італія - на 70 млрд. Тому розвиток агропереробки є дуже важливим для України.

"Україна здебільшого постачає сировину, тоді як Італія експортує продукцію з високою доданою вартістю. Нам важливо змінювати цю ситуацію, розвиваючи спільну глибинну переробку, створюючи більше можливостей для українських виробників та збільшуючи частку готової продукції в експорті. А також нам цікавий маркетинговий досвід Італії, щоб визначити правильне позиціонування української продукції на ринках ЄС", - зазначив Коваль.


Читайте також

Реклама