Україна у 2025 році має побудувати максимум з існуючих 4 ГВт проєктів вітроенергетики – інвестори.

4 ГВт вітроенергетики в Україні до 2025 року
4 ГВт вітроенергетики в Україні до 2025 року

Директорка Європейсько-Українського енергетичного агентства Анастасія Верещинська наголосила, що Україна повинна створити сприятливі умови для інвесторів у сфері відновлюваної енергетики. Це необхідно для того, щоб до 2025 року було реалізовано проєкти вітроенергетики обсягом до 4 ГВт, що допоможе запобігти дефіциту енергії в наступному опалювальному сезоні.

За словами Верещинської, Україна наразі не має достатньо потужностей для задоволення потреб у електроенергії. Якщо не будуть побудовані нові потужності до 2025 року, то і наступний опалювальний сезон буде відзначатися дефіцитом енергії.

Крім того, Верещинська пропонує створити стимули для великих споживачів, щоб залучити інвесторів до нових проєктів зеленої енергетики. Чим швидше будуть введені такі стимули, тим більше інвестицій буде привернуто.

Проте, однією з проблем для інвесторів в Україні є відсутність достатніх фінансових показників, які задовольняють банки. Інвестори готові надавати кредити, але потребують гарантій повернення своїх інвестицій. Також проблемою є невиплата боргів за електроенергію та неможливість страхування інвестицій.

Верещинська розповіла, що інвестори в Україні планують побудувати понад 4 ГВт вітроелектростанцій і розраховують на державну підтримку для реалізації цих проєктів.

Інвестори закликають уряд пріоритезувати розвиток зеленої енергетики шляхом прийняття конкретних рішень та заходів. Це сприятиме залученню інвестицій, будівництву нових електростанцій та зменшенню дефіциту енергії в Україні.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua