Україна втрачає понад 11 мільярдів доларів на рік через заміновані території — дослідження.

Україна втрачає мільярди через заміновані території
Україна втрачає мільярди через заміновані території

Збитки від мін та вибухонебезпечних предметів складають 5,6% ВВП України

Україна щороку зазнає збитків у розмірі 11,2 мільярда доларів через міни та інші вибухонебезпечні предмети, що становить 5,6% ВВП країни у 2021 році. Найбільші збитки відчуваються у сфері експорту агропродукції та надходжень місцевих податків.

Цю інформацію містить дослідження, проведене Tony Blair Institute спільно з Міністерством економіки України.

За оцінками Tony Blair Institute, понад 20% регіонального ВВП постраждали чернігівська, сумська, миколаївська та харківська області через зони замінованості. Загалом, місцева влада втрачає понад 1,1 мільярда доларів місцевих податків.

Перша віцепрем’єр-міністерка України та Міністрка економіки Юлія Свириденко, під час розмови з Говардом Баффетом, філантропом та керівником благодійного фонду, наголосила, що уряд запустив програму компенсацій для фермерів, які планують розмінувати сільськогосподарські ділянки, на яких працюють, для прискорення процесу розмінування земель.

"Зараз в системі Prozorro оголошено 10 аукціонів на закупівлю послуг із розмінування земель сільськогосподарського призначення. Загальна площа земель, які планується розмінувати - понад 3,700 га. Ми очікуємо, що протягом найближчих двох тижнів аукціони успішно будуть завершені і підписані перші договори з операторами протимінної діяльності",

За звітом Toni Blair Institute, для повного розмінування всієї території України знадобиться майже 35 мільярдів доларів згідно з оцінками Світового Банку. Проте, у звіті зазначається, що Україна зможе компенсувати цю суму менше ніж за три з половиною роки після повного очищення земель.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua