Українці можуть отримати стипендії від Швейцарії: що слід зробити.

Знак Швейцарії і гривня стипендії
Знак Швейцарії і гривня стипендії

Посольство Швейцарії у Києві оголосило прийом заявок на стипендії, які надають Федеральна комісія з питань стипендій для іноземців. Ці стипендії дозволяють отримати освіту в швейцарських університетах, політехнічних інститутах та вищих школах прикладних наук.

Що таке ці стипендії

Щорічно Швейцарська Конфедерація надає стипендії досконалості, щоб підтримати міжнародний обмін та наукове співробітництво між Швейцарією та понад 180 країнами. Федеральна комісія зі стипендій для іноземних студентів вибирає кандидатів, які мають закінчений магістрат або докторат, а також молодих художників з бакалавратом.

Українські вчені можуть претендувати на три види стипендій:

  • Дослідницькі стипендії (Research scholarships)
  • Стипендії для претендентів на наукову ступінь доктора наук (PhD scholarships)
  • Стипендії для постдокторантів (Postdoctoral Scholarships)

Координацію процесу забезпечує Посольство Швейцарії у Києві, яке відповідає за прийом та перевірку документів кандидатів. Щоб взяти участь у конкурсі, потрібно подати заяву до Посольства Швейцарії на електронну адресу [email protected]. Кандидат отримає всі необхідні документи для подачі заявки.

Пакет документів, який треба заповнити та надіслати у двох примірниках, повинен бути переданий до Посольства Швейцарії до 5 грудня 2024 року.

Види стипендій

Дослідницькі стипендії надаються для проведення досліджень або навчання в швейцарських університетах, політехнічних інститутах, федеральних технологічних інститутах та науково-дослідних інститутах. Кандидати, які були номіновані академічним керівником одного з цих навчальних закладів, розглядаються.

Художні стипендії призначені для студентів художніх спеціальностей, які хочуть отримати ступінь магістра мистецтв в Швейцарії. Такі стипендії надаються для навчання в будь-якій швейцарській консерваторії або університеті мистецтв. Ці стипендії доступні лише для студентів з певних країн.

Процес відбору

Заявки проходять попередній відбір національними органами та швейцарським дипломатичним представництвом. Остаточне рішення приймає Федеральна комісія зі стипендій для іноземних студентів (FCS).

Комісія FCS оцінює заявки за такими критеріями:

  • Профіль кандидата
  • Якість дослідницького проекту або художньої роботи
  • Синергії та потенціал для майбутнього наукового співробітництва

Комісія FCS складається з професорів швейцарських державних університетів. Вибір стипендіатів ґрунтується на академічній та науковій досконалості. Результати конкурсу на нові стипендії повинні бути оголошені до кінця травня. Комісія FCS вибере стипендіатів на 2025-2026 навчальний рік до кінця травня 2025 року. Оголошення стипендій на 2025-2026 навчальний рік відбудеться у серпні 2025 року.

Міністерство освіти і науки України рекомендує вишам змінити графіки оплати навчання з урахуванням можливості отримання державних грантів деякими студентами. Відповідне повідомлення було опубліковано пресслужбою відомства. Керівники освітніх закладів повинні змінити графіки оплати, щоб врахувати особливості навчання студентів, які отримують фінансову підтримку від держави. Це стосується як оплати за рік, так і першого семестру.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua