Українці побачать Супермісяць Мисливця: коли і де спостерігати унікальне явище.

Супермісяць Мисливця над Україною
Супермісяць Мисливця над Україною

Українці та люди всього світу зможуть спостерігати за найяскравішим супермісяцем цього року - Місяцем Мисливця, який буде видимий вже 17 жовтня, в четвер.

Місяць Мисливця - це давнє названня повного Місяця, яке вказує на початок полювання. Також існують інші стародавні назви для цього жовтневого Місяця, такі як Кривавий Місяць, Місяць-мандрівник або Місяць, що падає листям.

Чому Місяць 17 жовтня буде дуже яскравим?

Наступний повний Місяць буде супермісяцем, оскільки він буде виглядати яскравішим і більшим завдяки своєму близькому розташуванню до Землі.

Науковці пояснюють, що як Земля обертається навколо Сонця по еліптичній орбіті, Місяць також рухається по овальній орбіті навколо Землі. Це означає, що відстань між ними може змінюватися.

За даними NASA, ця відстань варіюється від приблизно 363 000 до 404 000 кілометрів. Коли повний Місяць знаходиться ближче до Землі, його називають супермісяцем.

Астрономи відзначають, що супермісяці відбуваються лише декілька разів на рік, зазвичай три або чотири рази, тому що близькість Місяця до Землі рідко співпадає з повною фазою.

Місяць Мисливця цього тижня стане третім з чотирьох послідовних супермісяців, повідомляє NASA. Він випадає на четвер, 17 жовтня, і настає після Місяця, приблизно за день досягає пункту найближчого до Землі. Тому очікується, що цей супермісяць буде найбільшим і найяскравішим у 2024 році.

Коли і як спостерігати

За даними NASA, найкраще спостерігати за Місяцем Мисливця, коли він піднімається над східним горизонтом одразу після заходу Сонця. Щоб отримати найкращий вид, астрономи радять дивитися незначно вище горизонту. І цю природну красу можна буде спостерігати кілька днів підряд.

Нагадаємо, раніше було відомо, що NASA планує будувати станції на Місяці та Марсі з використанням грибів та ґрунту.

Також вчені з КНР вивчили склад ґрунту, доставленого з зворотного боку Місяця. Зразки місячного ґрунту, які привезла місія Chang'e 6, складаються в основному з базальту, брекчії, цементиту, світлих гірських порід та склоподібного матеріалу. Фрагменти базальту становлять від 30 до 40% зразків загалом.

До речі, 2 червня Китайський космічний корабель без екіпажу вперше посадився на зворотному боці Місяця. Така висадка підвищила статус Китаю як космічної держави в глобальному змаганні за Місяць, де інші країни, включаючи Сполучені Штати, планують використовувати місячні ресурси для підтримки довгострокових місій астронавтів та баз на Місяці протягом наступних десятиліть.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua