Українці сидітимуть без світла до 18 годин на добу: прогноз ООН.

Світла не буде 18 годин
Світла не буде 18 годин

Моніторинг ООН: українцям загрожує відключення електроенергії до 18 годин на добу

Місія ООН з моніторингу дотримання прав людини в Україні передбачає, що українські громадяни можуть стикнутися зі відключенням електроенергії тривалістю від 4 до 18 годин на добу цієї зими. Таку прогнозовану ситуацію наводиться у доповіді Місії.

«Є розумні підстави вважати, що численні аспекти військової кампанії щодо пошкодження чи знищення цивільної інфраструктури України з виробництва та передачі електроенергії та тепла порушують основоположні принципи міжнародного гуманітарного права», - зазначили експерти.

Після огляду 7 пошкоджених або зруйнованих електростанцій та 28 населених пунктів, експерти заявили, що атаки на інфраструктуру України загрожують водопостачанню, каналізації, освіті, охороні здоров'я та економіці. Особливо проблематична ситуація у міських районах, де багато жителів залежать від централізованих систем опалення та гарячого водопостачання. Мільйонам мешканців Києва загрожує відсутність опалення.

Експерти зазначають, що проблеми з енергетикою були однією з причин, через які українці емігрували з країни влітку 2024 року.

Нагадаємо, що сьогодні, 19 вересня, немає запланованих обмежень електроенергії.

Зростання споживання електроенергії в Україні спостерігається з 9 вересня після скасування графіків планових відключень.

Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури має намір встановити третій рівень пасивного захисту на підстанціях НЕК «Укренерго». Однак, міжнародні партнери не вважають фінансування такого проєкту обґрунтованим до проведення випробувань цієї технології. Раніше голова «Укренерго» Володимир Кудрицький повідомляв, що енергетичні об'єкти України будуть мати трьохрівневий захист від російських атак.

Крім того, Єврокомісія працює над збільшенням обсягу постачання електроенергії в Україну.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua