Українські біженці в Угорщині втрачають житло через рішення уряду країни - HRW.

Біженці в Угорщині втрачають житло
Біженці в Угорщині втрачають житло

Уряд Угорщини, порушуючи законодавство ЄС, видав постанову, яка призвела до скасування державного фінансування притулку для біженців з західної України. Це призвело до безпритульності багатьох з них. Про це повідомляє Human Rights Watch.

Угорський Гельсінський комітет, який відстежує ситуацію з українськими біженцями, повідомляє, що понад 3 000 біженців з України постраждали від цієї постанови, серед яких багато жінок і дітей.

"Уряд Угорщини прийняв жорстоке рішення, яке викинуло на вулицю тисячі людей, які втекли від війни в Україні. Європейська комісія повинна використати всі можливі інструменти, щоб змусити Будапешт скасувати цю постанову і виконати свої обов'язки як країни-члена ЄС", - заявила представник Human Rights Watch Лідія Галл.

Постанова угорського уряду обмежує доступ до державно фінансованого житла для українських біженців, надаючи це право лише тим, хто зареєстрований на територіях, які угорська влада вважає охопленими війною. Біженці, зареєстровані на територіях, які вважаються безпечними для повернення, втрачають право на державно фінансоване житло.

Організація також наголосила, що ця постанова порушує Директиву ЄС про тимчасовий захист 2001 року, яка стала чинною в березні 2022 року. Ця директива вимагає, щоб країни-члени ЄС надавали тимчасовий захист і допомогу всім біженцям з України. Постанова також суперечить рекомендаціям Управління Верховного комісара ООН з прав людини, які не роблять різниці між регіонами України у визначенні потреби у захисті.

Джерело: Укрінформ


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua