Україну та РФ після війни чекає демографічна криза. Прогноз WSJ.

Демографічна криза на картинці Україна-РФ
Демографічна криза на картинці Україна-РФ

Демографічна криза може загрожувати Україні та Росії

На тлі воєнних дій в Україні та втрати життів та поранення військових, можлива демографічна криза. Крім того, Росія може намагатися "поглинути" українські території, щоб збільшити своє населення за рахунок українців. За останні десять років багато українців виїжджають з країни, що приводить до зменшення чисельності населення України. Російський президент Путін сподівався вирішити демографічну кризу шляхом окупації та видачі російських паспортів, але цей план не вдався, оскільки багато людей почали покидати Росію. Також, багато молодих професіоналів покидають РФ після 2022 року. В результаті, населення України продовжує зменшуватися через тривалу війну.

Статистика населення та його зменшення

За даними видання WSJ, населення України скоротилося з 48 мільйонів до 40 мільйонів осіб до 2022 року. За офіційними даними ООН, понад 6 мільйонів людей покинули Україну з початку війни, а на контрольованих Києвом територіях чисельність населення скоротилася до 25-27 мільйонів осіб. Демографічна ситуація продовжує погіршуватися через тривалу війну.

Оберігати фахівців

Експерти вважають, що найбільш ймовірно повернення українців з-за кордону буде серед висококваліфікованих фахівців, яких країна втрачає. Раніше був навіть запропонований законопроєкт про введення "демографічного збору" через демографічну ситуацію в Україні, але його було відкликано.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua