ЮНЕСКО заявило про неочікувану загрозу з боку штучного інтелекту.

Штучний інтелект: неочікувана загроза для ЮНЕСКО
Штучний інтелект: неочікувана загроза для ЮНЕСКО

Організація ЮНЕСКО опублікувала звіт, що попереджає про загрозу штучного інтелекту для пам'яті про Голокост. Інформація, створена штучним інтелектом, може спотворювати історичні факти і посилювати упередження в суспільстві.

Особливо це стосується школярів та студентів, які все частіше користуються генеративними інструментами для виконання навчальних завдань в Інтернеті.

«Якщо ми дозволимо поширенню страшних фактів про Голокост через безвідповідальне використання штучного інтелекту, ми загрожуємо наростанням антисемітизму та втратою розуміння причин і наслідків цих жахливостей», - висловила директор ЮНЕСКО, Одрі Азуле. Азуле закликає уряди, співробітників штучного інтелекту та політиків дотримуватися етичних принципів.

У зв'язку з тим, що середня вікова група Голокосту вже становить 86 років, знання про цей геноцид зникають. Для шкіл та культурних закладів важливо охороняти історичні пам'ятки та забезпечувати зберігання свідчень для майбутніх поколінь, щоб протидіяти ворожості та антисемітизму.

Штучний інтелект може бути допоміжним інструментом для дослідників, дозволяючи їм обробляти та аналізувати великі масиви даних про Голокост, включаючи фотографії, текст, відео та аудіозаписи. Наприклад, Арольсенський архів містить найбільш повну колекцію оригінальних документів та особистих речей понад 17,5 мільйонів людей, які постраждали від нацистських переслідувань. Завдяки штучному інтелекту можна швидше обробляти та перевіряти мільйони документів та відправляти багато запитів щороку. У Яд Вашем, Всесвітньому центрі пам'яті жертв Голокосту в Єрусалимі, також використовують обробку мови та генеративний штучний інтелект для виявлення раніше невідомих жертв.

Але зловживання штучним інтелектом мають свої наслідки. Дослідження Антидифамаційної ліги показали, що 84% американців хвилюються тим, що генеративні інструменти штучного інтелекту можуть використовуватись для поширення недостовірної інформації, а 70% вважають, що це призведе до загострення екстремізму, ворожості та антисемітизму у Сполучених Штатах.

У звіті ЮНЕСКО, спільно з Всесвітнім єврейським конгресом, закликається технологічні компанії співпрацювати з урядами, ветеранами Голокосту та їхніми нащадками, а також експертами з антисемітизму і істориками, при розробці інструментів штучного інтелекту. Важливо дотримуватися етичних принципів у роботі з штучним інтелектом.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua