Уряд Польщі оголосив нові правила стосовно абортів.

Уряд Польщі оголосив нові правила абортів
Уряд Польщі оголосив нові правила абортів

Уряд Польщі зробив зміни до законодавства, щоб полегшити безпечний доступ до абортів та підтвердити їх законність. Таке рішення було ухвалено після масових протестів та незгоди лікарів з обмеженнями, що були введені попереднім урядом. Новий уряд був обіцянку лібералізувати законодавство щодо абортів, але часткова декриміналізація була відхилена нижньою палатою парламенту - Сейм.

Ми шукаємо такі шляхи дій, відповідно до закону, які дозволять доступ до легального аборту жінкам, які з різних причин повинні мати право на цей аборт", - пояснив Туск.

Згідно з новими правилами, жінка може здійснити аборт до 12-го тижня вагітності в лікарні за рекомендацією одного лікаря. Лікар, який проводить процедуру, не несе відповідальності за це. До цього аборт був дозволений лише у випадку вагітності від сексуального насильства або в ситуації, яка загрожує життю жінки.

Президент Польщі Анджей Дуда ветував попередні зміни до закону, які передбачали безрецептурний продаж таблеток екстреної контрацепції для жінок старше 15 років. Він мотивував це бажанням поважати конституційні права та стандарти охорони здоров'я дітей.

В минулому році стало відомо, що комерційні клініки на окупованому Росією півострові Крим відмовилися проводити аборти з тиску окупаційної влади, яка контролює репродуктивну сферу. Обмеження доступу до абортів порушує права жінок і не сприяє вирішенню демографічних проблем.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua