В Єврокомісії планують запустити систему оплати за безвізові в’їзди навесні.

Система оплати за безвізові в'їзди навесні
Система оплати за безвізові в'їзди навесні

ЄС готується до впровадження плати для безвізових подорожуючих

У Європейському Союзі (ЄС) планують до весни 2025 року запустити системи EES і ETIAS. Це означатиме, що громадяни безвізових країн будуть зобов'язані сплачувати 7 євро кожні три роки для авторизації своїх поїздок.

Аніта Гіппер, речниця Європейської комісії, повідомила, що система ETIAS (European Travel Information and Authorisation System) планується бути готовою до введення в експлуатацію навесні 2025 року.

"Ми плануємо, що ETIAS буде готова до введення в експлуатацію навесні 2025 року", - підкреслила речниця.

З листопада 2024 року в ЄС має запрацювати система в'їзду-виїзду (Entry-Exit System, EES), яка замінить ручне проставлення штампів у закордонних паспортах на електронну базу.

"Для системи в'їзду-виїзду більше не буде ручного паспортного контролю, і це також прискорить використання електронних перевірок", - зауважила Гіппер.

Речниця також повідомила, що Європейська комісія очікує декларацію готовності країн-членів ЄС на початку вересня для підтвердження запуску систем.

У 2018 році Європейський Союз прийняв рішення про зміну порядку пропуску громадян безвізових країн через кордон. Затверджене законодавство встановило параметри нової системи ETIAS.

Незважаючи на декілька перенесень термінів запуску системи, у 2021 році були затверджені фінансування та технічне законодавство. Очікувалося, що систему ETIAS можна буде запустити з початку 2022 року.

Після запуску та перехідного періоду українці з біометричними паспортами зможуть в'їжджати до країн ЄС з попередньою реєстрацією в новій системі.

Джерело: Європейська правда


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua