В Україні підняли тарифи на електроенергію на три місяці: подробиці.

Тарифи на електроенергію зростли на Україні
Тарифи на електроенергію зростли на Україні

Ціни на електроенергію зростуть через зміни у порядку формування ціни для споживачів "останньої надії"

Національна комісія, яка регулює енергетику та комунальні послуги, внесла зміни до порядку формування ціни на електроенергію для споживачів постачальника "останньої надії". Ця зміна буде діяти до кінця 2024 року та спричинить зростання цін на електроенергію.

Згідно з рішенням НКРЕКп, коефіцієнт, який використовується для визначення ціни електроенергії для споживачів "останньої надії", збільшується з 1,25 до 1,5 протягом наступних трьох місяців. Цей коефіцієнт застосовується до середньозваженої ціни електроенергії на ринку наступного дня.

Наразі ціна електроенергії для споживачів "останньої надії" розраховується на основі середньозваженої ціни на ринку за перші 20 днів попереднього розрахункового періоду, помноженої на коефіцієнт 1,25. Цей коефіцієнт враховує ризики коливання цін на балансувальному ринку та ринку наступного дня.

НКРЕКП пояснює необхідність збільшення коефіцієнта наслідками обстрілу енергетичної системи України, що призвело до зростання вартості електроенергії для врегулювання небалансів. Постачальник "останньої надії" - державне підприємство "Укрінтеренерго" - змушений купувати електроенергію для своїх споживачів виключно на балансувальному ринку через набуття статусу "Дефолтний".

Держпідприємство "Укрінтеренерго" звернулося до НКРЕКП з пропозицією збільшити коефіцієнт, стверджуючи, що вартість електроенергії для врегулювання небалансів навіть з урахуванням діючого коефіцієнта 1,25 перевищує середньозважену ціну на ринку наступного дня починаючи з квітня 2024 року.

"Укренерго" також запропонувало нові тарифи на транспортування електроенергії.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua