В Україні скасували кримінальну відповідальність за дрібні крадіжки, але штрафи кусаються.

Скасування кримінальної відповідальності за дрібні крадіжки
Скасування кримінальної відповідальності за дрібні крадіжки

Зміни у законі про крадіжки в Україні

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який реформує відповідальність за дрібні крадіжки та встановлює новий поріг для кримінальної відповідальності.

Згідно з новим законом, для крадіжок встановлюється новий поріг для кримінальної відповідальності - 3000 гривень. Тепер крадіжка на суму до 3000 гривень буде вважатися адміністративним правопорушенням, а не кримінальним злочином, як раніше.

Також закон посилює адміністративну відповідальність за дрібні крадіжки. Встановлюються штрафи в залежності від суми викраденого: до 757 гривень - штраф від 850 до 1700 гривень, від 758 до 3028 грн - штраф від 1700-5100 грн. За повторні правопорушення може бути накладений штраф від 8500 до 17 000 гривень.

Важливо зазначити, що в умовах військового стану будь-яка крадіжка буде кваліфікуватися як кримінальний злочин незалежно від суми, згідно з частиною четвертою статті 185 Кримінального кодексу України. За це передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Ці зміни спрямовані на нормалізацію ситуації, коли за дрібні крадіжки в умовах воєнного стану застосовувалися надто суворі покарання. Новий закон передбачає більш справедливий підхід до покарання за різні види крадіжок, з урахуванням ступеня їхньої тяжкості та обставин.

Крім того, вже раніше повідомлялося, що 18 липня Рада ухвалила законопроект про пом'якшення покарання за корупцію, який теж передбачає зміни в законодавстві.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua