Валютна лібералізація: компанії створили додатковий попит на долари.

Компанії створюють попит на долари
Компанії створюють попит на долари

Внаслідок значних змін у валютній політиці, попит на валюту в травні збільшився на $322,6 млн. Це стало відомо з інформації Forbes Ukraine та Національного банку України.

На початку травня НБУ оголосив про послаблення валютних обмежень, яке стало найбільшим під час війни. Регулятор передбачив можливий щомісячний вплив на імпорт послуг у розмірі $100 млн.

За два місяці після введення лібералізації, 173 компанії скористалися можливістю регулювати відсотки за "старими" зовнішніми позиками, а 167 компаній зробили репатріацію "нових" дивідендів, повідомили в прес-службі НБУ.

Компанії середньою переказували за кордон $2,6 млн на оплату кредитів та $4,6 млн на виплату дивідендів протягом періоду з 4 травня по 10 липня. Таким чином, загальний попит на валюту становив $322,6 млн.

На початкових етапах валютної лібералізації, попит на валюту зростає, але лише з часом привертає інвестиції, коли бізнес та іноземні інвестори переконуються у вигодах нових правил, зазначають у НБУ.

Наразі Нацбанк не планує посилювати валютні обмеження, незважаючи на вплив цих заходів.

"Недавні послаблення валютних обмежень спричинили збільшення попиту на іноземну валюту, що поєднується з тимчасовим зменшенням пропозиції валюти з боку аграріїв і впливає на послаблення курсу гривні. Однак, це не головний фактор на валютному ринку", - коментують.

У разі загострення конфлікту, Національний банк України запровадить жорсткі валютні обмеження, щоб уникнути вивезення валюти, зберегти золотовалютні резерви та запобігти значному падінню гривні. Проте в подальшому, регулятор почне поступово послаблювати валютні обмеження.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua