Вбивство лідера ХАМАС Ханія в Ірані: у NYT розкрили деталі.

Лідера ХАМАС Ханія у фото
Лідера ХАМАС Ханія у фото

За даними розслідування The New York Times, лідер ХАМАС Ісмаїл Ханія був вбитий в результаті вибуху бомби, яка була прихована в гостьовому будинку у Тегерані, де він проживав.

Вибуховий пристрій був захований в будинку близько двох місяців і був активований здалеку, коли стало відомо, що Ханія знаходиться у своїй кімнаті. Від вибуху також загинув його охоронець.

Ханія прибув до Тегерана на інавгурацію нового президента Ірану його офіційними особами. Він регулярно зупинявся в цьому будинку під час відвідин Ірану. В результаті вибуху, будівля пошкоджена, вікна розбиті, а зовнішня стіна частково обвалилася.

Керівництво Ірану та ХАМАС звинуватили Ізраїль у вбивстві. Відповідні заяви підтвердили кілька американських чиновників. Це вбивство загрожує створенню нової хвилі насильства на Близькому Сході і може зірвати переговори щодо припинення війни в Секторі Гази.

Ізраїль офіційно не визнає своєї відповідальності за це вбивство, але його розвідка негайно повідомила США та інші західні країни про деталі операції після її завершення.

Детальне планування цього вбивства зайняло багато місяців і вимагало тщательного спостереження за комплексом. Рішення провести операцію поза Катаром, де знаходиться політичне керівництво ХАМАС, було прийняте цілеспрямовано.

Вибух стався близько 2 годин ночі за місцевим часом. Медична бригада, яка прибула на місце, підтвердила смерть Ханії та його охоронця. Лідер "Ісламського джихаду" Зіяд ан-Нахала, який був у сусідній кімнаті, не постраждав, що свідчить про високу точність планування.

Про цей інцидент негайно було повідомлено верховному лідерові Ірану - аятолі Алі Хаменеї, який скликав невідкладну нараду Вищої ради національної безпеки та віддав наказ завдати відповідного удару по Ізраїлю.

Убивство Ханії сталося на тлі посилення заходів безпеки в Тегерані через інавгурацію нового президента Ірану Масуда Пезешкяна, на якій сам Ханія був присутній і виглядав життєрадісним.

За межами Ізраїлю, такі оперативні акції з елімінації лідерів ХАМАС зазвичай проводяться Моссадом. Глава Моссаду Давід Барнеа в січні заявив, що це є його службовим обов'язком полювати на лідерів ХАМАС, незалежно від того, де вони перебувають.

Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua